Are we becoming ostriches? (Greek)


Μήπως στρουθοκαμηλίζουμε;


Πόσες φορές έχουμε ακούσει τον τελευταίο καιρό ότι δεν πάνε καλά τα πράγματα λόγω εξωτερικών παραγόντων που δεν ελέγχουμε; Πόσες φορές κρυφτήκαμε πίσω από αυτές τις δικαιολογίες για να μην κάνουμε διάφορα πράγματα, όπως το να ανοιχτούμε σε νέα δεδομένα και καταστάσεις;
Ας δούμε μια αλήθεια η οποία μπορεί να μη μας αρέσει αλλά δεν παύει να είναι αλήθεια. Μπορεί σε καλές περιόδους ένα άτομο ή ένας οργανισμός να είχε τη δυνατότητα να ‘γλυτώσει’  έστω και με τις πιο πάνω συμπεριφορές. Σήμερα όμως αυτή η δυνατότητα δεν υπάρχει και πολλές συμπεριφορές θα πρέπει να αλλάξουν.

Τι συμβαίνει σήμερα;

Καταρχήν τι είναι ο στρουθοκαμηλισμός; Είναι ένας τρόπος συμπεριφοράς που αναφέρεται στο εξής παράδοξο: παρότι κάποιος βλέπει τον κίνδυνο, αντί να τον αντιμετωπίσει, προτιμά να κάνει ότι δεν υπάρχει, ελπίζοντας ενίοτε ότι το πρόβλημα θα λυθεί μόνο του. Στις μέρες μας όμως το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί από μόνο του.
Συμβαίνει επίσης και το εξής παράδοξο το οποίο θα πρέπει να αλλάξει σήμερα. Μπορεί να βλέπουμε μέσα στην επιχείρηση μας το πρόβλημα αλλά αντί να βρίσκουμε τρόπους να το αντιμετωπίσουμε κρυβόμαστε πίσω από διάφορες δικαιολογίες που το πιο πιθανό δεν ευσταθούν. Ρίχνουμε το φταίξιμο για το ότι κάποια πράγματα δεν πάνε καλά είτε στους εξωτερικούς παράγοντες τους οποίους αφετέρου δεν μπορούμε να ελέγξουμε στο βαθμό που θα θέλαμε είτε σε εσωτερικούς. Για κάποιους από τους παράγοντες αυτούς που μας επηρεάζουν μπορούμε να κάνουμε κάτι αλλά δυστυχώς εκεί έρχεται το φαινόμενο του στρουθοκαμηλισμού.

Τι μπορούμε να κάνουμε στην πράξη;

Τα πράγματα είναι απλά. Πρέπει να σηκώσουμε το κεφάλι και να λειτουργήσουμε ξανά. Να σταματήσουμε να κρυβόμαστε πίσω από τις διάφορες δικαιολογίες και να δούμε την αλήθεια κατάματα. Σας ρωτώ. Μήπως είναι η πρώτη κρίση είτε οικονομική είτε οποιουδήποτε άλλου είδους που περνά ο κόσμος μας; Σίγουρα τώρα πολλά βλέμματα σηκώνονται πάνω και λένε όχι. Τι έκαναν τότε; Η ιστορία είναι εκεί και είναι γραμμένη για να μπορούμε εμείς οι νεότεροι να παίρνουμε δύναμη. Το σίγουρο είναι ότι εκείνοι που προχώρησαν μπροστά ήταν εκείνοι που κάθισαν κάτω, ξόδεψαν μέρες και νύχτες για να βρουν λύσεις. Άτομα και εταιρίες που αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις σήμερα σκύβουν το κεφάλι και λένε ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα. Μήπως τελικά μπορούμε να κάνουμε; Απλά αν ψάξουμε πιο βαθιά θα δούμε ότι μπορούμε να πετύχουμε πολλά μόνο και μόνο αν βρούμε και υλοποιήσουμε νέες ιδέες που ίσως κανείς δε θα είχε σκεφτεί αν δεν υπήρχε η σημερινή οικονομική πρόκληση.
Ας πάρουμε ένα μάθημα μέσα από τα σημερινά δεδομένα και ας βαδίσουμε μπροστά με αυτό. Η οικονομική κρίση μας ανάγκασε να προσπαθήσουμε να βρούμε τρόπους να λειτουργήσουμε και κάποιοι τα κατάφεραν. Αν όμως βρίσκαμε τους τρόπους αυτούς πριν καν μας χτυπήσει δυνατά η πρόκληση αυτή μήπως θα ήμασταν σε καλύτερη κατάσταση; Μήπως το μάθημα της μέρας είναι να σταματήσουμε να κρυβόμαστε πίσω από καταστάσεις; Να βγούμε στην επιφάνεια και να οδηγηθούμε σε μια νέα πορεία. Πώς;  Με το να στρουθοκαμηλίζουμε λιγότερο και να ενεργούμε με σκέψη την ανάκαμψη μας σε όλους τους τομείς.

Ασπασία Σιμιλλίδου - Θεοδοσίου
Διευθύντρια Προγραμμάτων