Developing people in four simple steps (Greek)

Ανάπτυξη των ανθρώπων σας σε 4  βήματα!

Μιλώντας για ανάπτυξη των ανθρώπων τους, συχνά οι διευθυντές ή οι ιδιοκτήτες εταιρειών,   σκέφτονται σεμινάρια, διαλέξεις ή απλά την συνάντηση αξιολόγησης απόδοσης και την στοχοθέτηση που γίνεται μια ή το πολύ δυο φορές το χρόνο. Σίγουρα αποτελούν χρήσιμα εργαλεία αλλά αν θέλει ο διευθυντής να είναι αποτελεσματικός,  πρέπει να είναι έτοιμος να επενδύσει χρόνο, ενέργεια και ίσως χρήμα σε αυτή την προσπάθεια. Τα ημίμετρα και οι «μισές δουλειές» συνήθως δεν έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Αν είσαστε αποφασισμένοι να προχωρήσετε, το πρώτο και σημαντικότερο βήμα πριν καν να ξεκινήσετε είναι να γνωρίζετε ότι η διαδικασία αυτή απαιτεί την δέσμευση σας. Αν ο διευθυντής δεν πιστεύει σε αυτό ή δεν είναι διατεθειμένος να επενδύσει τον χρόνο του για την ανάπτυξη των ανθρώπων του, τότε ούτε οι άνθρωποι του θα έχουν την διάθεση ή και την δέσμευση να αναπτυχθούν. Χρειάζεται μια μορφή συναιτερισμού όπου θα διέπεται από αμοιβαία δέσμευση ως προς την διάθεση και την προσπάθεια που θα επενδυθεί, κάτι που μπορεί να γίνει κατορθωτό μέσα από τα ακόλουθα:
  • Δέσμευση του υπαλλήλου. Είναι απαραίτητο να νιώσει και ο ίδιος την ανάγκη να μάθει. Αυτό θα   γίνει μέσω της αναγνώρισης ότι χρειάζεται να αναπτυχθεί για να μπορεί να κάνει την δουλειά του πιο αποτελεσματικά ή ακόμα να είναι σε θέση να αναλάβει πιο «δύσκολες ή απαιτητικές» εργασίες. Έτσι δημιουργείτε την ανάγκη ανάπτυξης των δεξιοτήτων του ατόμου, άρα και την δέσμευση του ότι θα εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση.
  • Διερεύνηση των δυνατοτήτων. Εάν το άτομο νιώσει ότι δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στην καινούρια εργασία, τότε θα αγχωθεί υπερβολικά και ίσως νιώσει συναισθηματικά πιεσμένο. Αυτό θα επιφέρει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα. Η εργασία θα πρέπει να εμπεριέχει πρόκληση αλλά να μην είναι μια «αδύνατη αποστολή». Άρα ερευνήστε , δείτε τις αξιολογήσεις και την στοχοθέτηση που έγινε, τι χρειάζεται να μάθει όπως επίσης και το πόσο θα πιεστεί με το καινούριο  project που θα αναλάβει.
  • Συγκεκριμένος στόχος,  κατάλληλοι πόροι και  παρακολούθηση. Κάθε καινούρια εργασία ή στόχος θα πρέπει να είναι ξεκάθαρη και πολύ συγκεκριμένη. Οτιδήποτε διαφορετικό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την εκτροπή από τον στόχο. Εσείς, αναλύστε στο άτομο τι χρειάζεται να μάθει για να μπορεί να ολοκληρώσει την εργασία αλλά και πιο θα είναι το όφελος για τον ίδιο. Επιπλέον, εφοδιάστε το με όλα τα απαραίτητα εργαλεία. Αν είναι κάτι καινούριο, δώστε του τις προσφορές, τα συμβόλαια, την αλληλογραφία γύρω από το θέμα ως επίσης και πρόσβαση σε λογισμικά ή έγγραφα. Κάνετε συχνές συναντήσεις όπου θα αξιολογείται η πορεία και η πρόοδος αλλά και θα δίνεται η ευκαιρία στο άτομο να παίρνει επιπλέον πληροφορίες, ανατροφοδότηση ή και καθοδήγηση από εσάς. Πέραν τούτου, θα έχετε την ευκαιρία να συζητήσετε τι έμαθε το άτομο δουλεύοντας στην συγκεκριμένη εργασία. Έτσι, θα μπορείτε να παρέμβετε στην περίπτωση λαθών ή και  παραλήψεων.  Απαραίτητο συστατικό είναι η ενθάρρυνση την οποία αποφύγετε να τσιγκουνευτείτε. Οι άνθρωποι θέλουν να ξέρουν ότι οι άλλοι πιστεύουν σε αυτούς και παίρνουν δύναμη και κίνητρο από την ενθάρρυνση. 
  • Γιορτάζοντας την επιτυχία. Όταν ολοκληρωθεί η εργασία, κάτι που έγινε με κόπο και πολλή προσπάθεια, γιορτάστε το. Η ικανοποίηση μετά την προσπάθεια δίνει περισσότερη αξία. Αναγνωρίστε τόσο την προσπάθεια όσο και την επιτυχία. Βοηθήστε τους ανθρώπους σας να νιώσουν καλά για ότι πέτυχαν και για να έχουν κίνητρο και παρακίνηση για την επομένη εργασία. 
Η ανάπτυξη των ανθρώπων μπορεί να είναι χρονοβόρα και κάποτε ψυχοφθόρα, είναι όμως δουλειά κάθε διευθυντή. Αξίζει τον κόπο διότι η προσπάθεια αυτή θα επιφέρει καρπούς τόσο για τους ανθρώπους σας όσο και για εσάς! Τελικά έχετε χρόνο για αυτό;

Μαρίνα Ξενοφώντος Μιχάηλου
Διευθύντρια Προγραμμάτων