Exit interviews (Greek)

Τι θα μάθουμε από αυτόν που φεύγει;

-Τα έμαθες; Ο Γιώργος έδωσε παραίτηση.
-Γιατί;
-Ποιος ξέρει; Θα μας πει νομίζεις τον πραγματικό λόγο που τον έκανε να ψάξει αλλού για δουλειά;

Μήπως αυτό σας θυμίζει μια συζήτηση που μπορεί να γίνει στους διαδρόμους μιας εταιρίας; Είναι αναπόφευκτο να υπάρχουν άτομα τα οποία αποφασίζουν να προχωρήσουν κάπου αλλού ή να αλλάξουν καριέρα. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι μας σταματά από το να μάθουμε εκείνη τη στιγμή που κάποιος μας ανακοινώνει ότι αποχωρεί, πράγματα για τον οργανισμό μας τα οποία ίσως δεν τα γνωρίζαμε. Να αποφύγουμε ίσως μελλοντικά λάθη. Να κάνουμε δηλαδή τα λεγόμενα exit interviews.

Ποια είναι η σωστή διαδικασία;
Οι συνεντεύξεις αυτές αν και ονομάζονται exit interviews δε θα έπρεπε να γίνονται όταν ο υπάλληλος είναι έτοιμος να ανοίξει την πόρτα και να φύγει. Θα έπρεπε κατά διαστήματα οι υπάλληλοι να έχουν την ευκαιρία να συζητούν με τους διευθυντές τους για την πρόοδό τους αλλά και για οτιδήποτε μπορεί να τους απασχολεί μέσα στην εταιρία, να ελέγχεται δηλαδή σταδιακά η ικανοποίηση των υπαλλήλων. Πολλές φορές λόγω του φόρτου εργασιών και των πολλών απαιτήσεων της δουλειάς μπορεί να μη γίνεται αυτό και ένας υπάλληλος να μπει στο γραφείο με την παραίτηση στο χέρι. Τότε είναι η στιγμή της αλήθειας.
Καταρχήν τονίζουμε στον υπάλληλο ότι η συζήτηση που θα κάνουμε θα είναι σε φιλικό επίπεδο και θα βοηθήσει εμάς να αποφύγουμε μελλοντικά λάθη και να βοηθήσουμε και τους υπόλοιπους. Όσο περισσότερο καιρό εργάζεται το συγκεκριμένο άτομο κοντά μας τόσα περισσότερα θα μπορεί να μοιραστεί μαζί μας τη δεδομένη στιγμή. Αποφεύγουμε κατά τη διάρκεια της ‘συνέντευξης’ αυτής την άρνηση και τα έντονα συναισθήματα γι’ αυτό αν αισθανόμαστε κάτι τέτοιο απλά το αφήνουμε να καταλαγιάσει και το κάνουμε αργότερα.
Ρωτούμε ερωτήσεις που αφορούν καταρχήν το λόγο για τον οποίο αποφάσισε ο υπάλληλος να αποχωρήσει και έπειτα του ζητούμε να μας μιλήσει με ειλικρίνεια και να μας πει οτιδήποτε θα μπορούσα να βοηθήσει στη βελτίωση της εταιρίας μας και στην ικανοποίηση των υπαλλήλων μας. Κρατούμε τη συζήτηση σε φιλικό τόνο και θυμόμαστε πάντα ότι το άτομο αυτό αφού αποφάσισε να αποχωρήσει ίσως να βλέπει τώρα πιο καθαρά τα πράγματα και να μπορεί να μας βοηθήσει να τα αντιληφθούμε κι εμείς καλύτερα.

Η επόμενη μέρα
Σίγουρα δεν είναι ευχάριστο το γεγονός ότι ένας από τους υπαλλήλους μας αποχωρεί. Μπορεί να επιφέρει διάφορα αρνητικά στην εταιρία και να μας κάνει να αισθανόμαστε άσχημα. Προσπαθούμε να πάρουμε οτιδήποτε μας έχει δοθεί μέσα από τη συζήτηση που είχαμε με το συγκεκριμένο άτομο και να κτίσουμε πάνω σε αυτό γερές βάσεις για καλυτέρευση του οργανισμού μας. Χρησιμοποιούμε τα exit interviews σωστά και προς όφελος της εταιρίας μας.

Ασπασία Σιμιλλίδου Θεοδοσίου
Διευθύντρια Προγραμμάτων