Giving for success (Greek)

Κερδίζοντας την επιτυχία από την καλοσύνη

Η ικανοποίηση στο χώρο εργασίας εξαρτάται από την κοινωνική υποστήριξη που έχουμε. Και η εργασιακή ικανοποίηση είναι άμεσα συνδεδεμένη με την παραγωγικότητα. Άρα αν κάποιος έχει κοινωνική υποστήριξη τότε είναι ικανοποιημένος στο χώρο εργασίας του και τότε η παραγωγικότητα του θα αυξηθεί.

Η κοινωνική υποστήριξη στο χώρο εργασίας είναι το πόσο δίνουμε και το πόσο παίρνουμε. Επειδή όμως δεν μπορούμε να ελέγξουμε το πόσο θα παίρνουμε από τους άλλους, εμείς θα ασχοληθούμε με το πόσο δίνουμε. Όταν δίνουμε όχι μόνο νιώθουμε καλύτερα και είμαστε πιο ευτυχισμένοι αλλά έρευνες έχουν δείξει ότι μειώνει επίσης την πιθανότητα να πάθει κανείς κατάθλιψη, δυναμώνει την καρδιά, μειώνει το άγχος και μπορεί να προσθέσει χρόνια στη ζωή μας. 

Το πιο πιθανό είναι να μην χρειάζεστε μια έρευνα να σας πει ότι όταν δίνουμε νιώθουμε καλύτερα! Απλά σκεφτείτε την τελευταία φορά που βοηθήσατε ένα συνάδελφο σας που είχε κάποιο πρόβλημα. Μας δίνει μια τόνωση ενέργειας που δεν μπορεί να μας προσφέρει τίποτα άλλο. Νιώθουμε συνδεδεμένοι και αφοσιωμένοι όταν βοηθούμε άλλους, επειδή μας θυμίζει τι σημαίνει να είμαστε άνθρωποι.
Όλα αυτά μας ανταποδίνονται, με τρόπους που δεν μπορούμε να αναμένουμε  και ούτε να προβλέψουμε. Όταν δίνουμε δημιουργούμε δίκτυο εμπιστοσύνης, καλής θέλησης, και θετικής ενέργειας στη δουλειά η οποία μπορεί να μας ανταμείψει πολλές φορές στο μέλλον. 
Τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεται να επενδύσουμε πολλά χρήματα για να αρχίσουμε να δίνουμε. Απλά πρέπει να ακολουθήσουμε οκτώ απλά βήματα.

  • Ακούστε – απλά ακούτε τι θέλει να πει ο άλλος και απαντάτε με ενσυναίσθηση και κατανόηση.
  • Προσφέρεται συγκεκριμένη βοήθεια – πόσες φορές έχετε ακούσει συναδέλφους σας να σας λένε «Αν θέλεις κάποια βοήθεια απλά πες μου» και κατά βάθος νιώθετε ότι δεν το εννοούν; Όταν προσφέρετε εσείς βοήθεια, προσπαθήστε να προσφέρετε κάτι συγκεκριμένο. Π.χ. «Θες να σου δακτυλογραφήσω την επιστολή σου;»
  • Δείξετε ευγνωμοσύνη -  όταν σας βοηθούν οι άλλοι πέστε «ευχαριστώ» είτε αυτός είναι προϊστάμενος ή υφιστάμενος.
  • Γίνετε μέντορας – αρχίστε να μοιράζεστε τις εμπειρίες και τις γνώσεις σας με του συναδέλφους σας. Αυτό βοηθάει και τον οργανισμό αλλά και τις σχέσεις μεταξύ συναδέλφων.
  • Μοιραστείτε τους πόρους σας – αν το τμήμα σας έχει άπειρους πόρους, είτε αυτό είναι γνώσεις είτε τεχνολογία, γιατί να μην το μοιραστείτε με ένα άλλο τμήμα που δεν έχει.
  • Προσφέρετε ένα χέρι βοήθειας στους καινούργιους υπαλλήλους -  όταν έρθει ένας νέος υπάλληλος στην εταιρεία, μοιραστείτε μαζί τους τις γνώσεις σας για την κουλτούρα και συστήστε τον σε άτομα εντός του οργανισμού.
  • Κάνετε «τυχαίες πράξεις καλοσύνης» - όταν είστε καλός σε κάποιον χωρίς λόγο και το κάνετε ανώνυμα απλά και μόνο για να νιώσετε την ικανοποίηση του να δίνεις. Φερθείτε εντελώς αλτρουιστικά.
  • Βρέστε τον σκοπό σας – όταν βρείτε τον σκοπό της δουλειάς σας θα εκπλαγείτε από το πόσο αυτό που κάνετε βοηθάει άλλους.
Τέλος, είναι αποδεδειγμένο ότι εκείνοι που δίνουν σε μια εταιρεία έιναι πολύ πιο πιθανόν να προαχθούν στην εργασία τους παρά εκείνοι που δεν δίνουν και είναι απλά κλεισμένοι σε ένα γραφείο όλη μέρα.

Ένα γενναιόδωρο άτομο που δίνει μπορεί να μετατρέψει μια ομάδα ή ένα οργανισμό. Όταν δίνεις σε ένα άτομο εκείνος νιώθει καλύτερα για τη βοήθεια που έλαβε. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει το αίσθημα να θέλει να ανταποδώσει αυτή την καλοσύνη σε κάποιον άλλο. Κάπως όπως τα κύματα σε μια λίμνη, μια πράξη καλοσύνης μπορεί να επηρεάσει δεκάδες και εκατοντάδες ζωές. 

Bianca Allery
Διευθύντρια Πελατειακών Σχέσεων