Increasing productivity in the workplace

                                      Αύξηση αποδοτικότητας στο χώρο εργασίας

Ζούμε σε περιόδους όπου πολλοί οργανισμοί κάνουν μεγάλη προσπάθεια για να είναι βιώσιμοι. Οι απαιτήσεις των πελατών έχουν αλλάξει. Απαιτούν περισσότερα σήμερα και ο ανταγωνισμός ολοένα γίνεται και πιο έντονος. Με αυτά τα δεδομένα, το ανθρώπινο δυναμικό ενός οργανισμού θα πρέπει να καταβάλει πολύ περισσότερη προσπάθεια στην εργασία του, ίσως να δουλέψει και κάτω από περισσότερη πίεση. Τi γίνεται όμως όταν όλα αυτά θα πρέπει να τα κάνει με λιγότερα χρηματικά κίνητρα; Πώς θα αυξηθεί η απόδοση των υπαλλήλων σε περιόδους όπου μια εταιρία πρέπει να κάνει ακόμη και αποκοπές για να επιβιώσει;

Κάλυψη των αναγκών για καλύτερη απόδοση.
Σύμφωνα με το Maslow, οι άνθρωποι εργάζονται για να ικανοποιήσουν κάποιες προσωπικές τους ανάγκες. Σίγουρα οι πρώτες ανάγκες είναι οι βιολογικές. Αν κάποιος υπάλληλος μέσα από την εργασία του δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες αυτές (τροφή και στέγη), σίγουρα τα προβλήματα για να αυξήσουμε την αποδοτικότητα του υπαλλήλου αυτού είναι μεγαλύτερα. Ας πάρουμε όμως την πλειοψηφία των περιπτώσεων που όντως μπορούν με την εργασία τους να καλύψουν τις βιολογικές τους ανάγκες. Ο υπάλληλος είναι διαθέσιμος να δώσει περισσότερη και ποιοτική εργασία στο βαθμό που καλύπτονται οι υπόλοιπες του ανάγκες. Κάποιες από αυτές είναι οι κοινωνικές, αλλά και ανάγκες ανάπτυξης της ψυχής και του πνεύματος. Θα πρέπει, λοιπόν, ένας οργανισμός να δουλέψει σε μεγαλύτερο βαθμό πάνω σε αυτά.

Ο κάθε άνθρωπος έχει διάφορες κοινωνικές ανάγκες. Μια από αυτές είναι να νιώθει μέρος μιας ομάδας. Αν η ανάγκη αυτή μπορεί να καλυφθεί μέσω της εργασίας το άτομο γίνεται πιο θετικό και δεκτικό σε οποιαδήποτε πρόκληση αντιμετωπίζει μέσα στην εργασία του. Για να πετύχει κάτι τέτοιο χρειάζεται μια σωστή διαμόρφωση της εταιρικής κουλτούρας η οποία βοηθά και ενισχύει την ομαδικότητα, τη συνολική προσπάθεια και την επικροτεί. Ακόμη και τα οποιαδήποτε κίνητρα δίδονται θα πρέπει να ενισχύουν την ομαδικότητα και όχι την ατομικότητα. Με αυτό τον τρόπο καλύπτεται μια από τις σημαντικές ανάγκες.

Μια άλλη ανάγκη η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει στην απόδοση, είναι αυτή της προσωπικής ανάπτυξης και ανέλιξης. Ένας εργαζόμενος εκτός από την ανάλογη αμοιβή θέλει να νιώθει ότι μέσα από την εργασία που κάνει μπορεί να αναπτυχθεί τόσο στον τομέα του όσο και σαν άνθρωπος γενικότερα. Πολλοί οργανισμοί στο εξωτερικό αλλά και κάποιοι οργανισμοί στην Κύπρο χρησιμοποιούν τη μέθοδο της εναλλαγής εργασιών (job rotation) για να καλύψουν την ανάγκη αυτή. Οι εργαζόμενοι ‘ανταλλάζουν’ καθήκοντα για ένα μικρό χρονικό διάστημα ούτως ώστε να εκπαιδευτούν και σε άλλους τομείς πάνω στους οποίους δεν ειδικεύονται. Με τη σωστή εποπτεία και την ανάλογη καθοδήγηση η μέθοδος αυτή είναι ευρέως γνωστή ως αρκετά επιτυχημένη στον τομέα ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού. Η εφαρμογή της μεθόδου αυτής αποσκοπεί στην απαλλαγή από τη μονοτονία στην εργασία, καθώς επίσης και στην προσωπική ανάπτυξη.

Παρακίνηση και ανατροφοδότηση
Σημαντικό ρόλο στην αύξηση αποδοτικότητας έχει και η παρακίνηση των ατόμων που μπορεί να πάρει διαφορετικές μορφές.
Σωστή στοχοθέτηση: Οι στόχοι από μόνοι τους μπορούν να δημιουργήσουν ένα είδος παρακίνησης. Φτάνει, όμως, να θέτονται σωστά και να είναι ρεαλιστικοί. Ο κάθε διευθυντής είναι σωστό να ζητά από τον εργαζόμενο να θέσουν μαζί τους στόχους της χρονιάς ή του εξαμήνου ούτως ώστε να είναι συμφωνημένοι και από τις δυο πλευρές. Σημαντικό να τονίσουμε ότι ένας στόχος θα πρέπει πάνω απ’ όλα να είναι εφικτός γιατί αν συμβαίνει το αντίθετο τότε ίσως επιφέρει ακόμη και αρνητικά αποτελέσματα στην αποδοτικότητα του ατόμου που καλείται να τον υλοποιήσει.
Ανατροφοδότηση:  Θέσατε τους ανάλογους στόχους! Μετά τι γίνεται; Η έλλειψη ανατροφοδότησης μπορεί να μειώσει την αποδοτικότητα ενός ατόμου αφού δεν ξέρει κατά πόσο πάει καλά ή σε ποιους τομείς χρειάζεται βελτίωση. Συνήθως δίνουμε ανατροφοδότηση όταν κάτι πάει λάθος. Επιδεικνύουμε το λάθος και πολλές φορές με αρνητικό τρόπο. Η αρνητική ανατροφοδότηση είναι σίγουρα κάτι που πρέπει να γίνεται και βοηθά σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη ενός ατόμου. Θα πρέπει, όμως, να δίδεται και η θετική ανατροφοδότηση. Όταν τα πράγματα πάνε καλά, όταν έχετε θέσει ένα στόχο ο οποίος φαίνεται να πλησιάζει στην επίτευξή του, η θετική ανατροφοδότηση θα δώσει αναγνώριση στον εργαζόμενο και θα τον βοηθήσει να αποδώσει ακόμη καλύτερα.
Το σωστό άτομο στη σωστή θέση.

Σημαντικός παράγοντας που σχετίζεται άμεσα με το θέμα της αποδοτικότητας είναι να έχουμε το σωστό άτομο στη θέση που του αρμόζει. Όλο αυτό ξεκινά από τη διαδικασία της πρόσληψης. Το να έχει το άτομο τα ακαδημαϊκά προσόντα ή την εμπειρία είναι ένα κομμάτι. Υπάρχουν σήμερα στη διάθεση του κάθε εργοδότη ή διευθυντή Ανθρωπίνου Δυναμικού πολλά εργαλεία που μπορεί να χρησιμοποιήσει. Κάποια από αυτά είναι τα ψυχομετρικά τεστ και τα κέντρα αξιολόγησης τα οποία μπορούν να δώσουν στην πρόσληψη μια άλλη διάσταση από αυτή που θα έδινε μια απλή συνέντευξη. Όλα αυτά έχουν ως σκοπό να τοποθετήσουν σε μια θέση άτομα τα οποία θα αποδώσουν στο μέγιστο και θα φέρουν τα καλύτερα πιθανά αποτελέσματα.


Εργασιακό κλίμα
Τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από ένα θετικό εργασιακό κλίμα. Ότι κι αν κάνετε, βοηθήστε το ανθρώπινο δυναμικό σας να νιώσει όμορφα. Μοιραστείτε μαζί τους όλα όσα συμβαίνουν, είτε είναι θετικά είτε αρνητικά. Γιορτάστε μαζί τους ατομικές ή ομαδικές επιτυχίες και κάντε τους να νιώσουν σημαντικοί.

Σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ, οι εταιρίες έχουν ως στόχο τους να αποδώσουν στο μέγιστο. Τα εξελιγμένα κτίρια, οι ανάλογες εγκαταστάσεις ή τα υπερσύχρονα μηχανήματα είναι σίγουρα ένας τρόπος για να κάνει μια εταιρία τη διαφορά. Όλα αυτά, όμως, χρειάζονται και το ανθρώπινο κομμάτι για να συμπληρωθούν. Ας μη ξεχνάμε ότι, αντιθέτως από τα άψυχα αντικείμενα, οι άνθρωποι λειτουργούν και δρουν ανάλογα με το πώς αισθάνονται.


Ασπασία Σιμιλλίδου – Θεοδοσίου
BSc, MSc, PhD (candidate)
Διευθύντρια Προγραμμάτων της PeopleAchieve
aspasia@peopleachieve.com