Is making a positive first impression important? (Greek)

Είναι σημαντική η πρώτη εντύπωση;

Αυτό είναι ένα ερώτημα που οι πλείστοι θα έλεγαν πως ναι, είναι σημαντική η πρώτη εντύπωση. Κι εγώ θα συμφωνήσω με αυτούς. Αν και έχω συναντήσει άτομα που πιστεύουν ότι η πρώτη εντύπωση δεν είναι και τόσο σημαντική ούτε  και η τελική. Δεκτό, αλλά ξεχνάμε ποτέ εκείνη την πρώτη συνάντηση; Όχι. Όσο κι αν προσπαθήσουμε δυστυχώς ή ευτυχώς εκείνη η πρώτη εντύπωση είναι εκείνη που θα παίξει προκαθοριστικό ρόλο για τη σχέση και τη γνώμη που θα έχει ο άλλος για εμάς.

Το λοιπόν, κι επειδή όπως έχουμε πει είναι σημαντική η πρώτη εντύπωση θα δούμε και κάποιους τρόπους που θα μπορούμε να την κάνουμε ακόμη πιο εντυπωσιακή:
  • Να είμαστε στην ώρα μας.  Όταν πρόκειται να συναντήσουμε κάποιον για πρώτη φορά δεν τον ενδιαφέρουν οι «καλές δικαιολογίες» που ίσως να έχουμε αν καθυστερήσουμε. Προσπαθήστε να είστε εκεί λίγα λεπτά νωρίτερα και δώστε χρόνο στον εαυτό σας για τυχόν κίνηση στους δρόμους ή αν πάρετε καμιά λάθος στροφή. Το να φθάνουμε κάπου νωρίς αφήνει μια θτικότερη εντύπωση από το να καθυστερήσουμε.
  • Ανάλογο ντύσιμο. Μια εικόνα χίλιες λέξεις. Έτσι και η εικόνα που θα δείξετε στον άλλο είναι πολύ σημαντική. Το τι θα φορέσετε, αν είστε περιποιημένοι, ξυρισμένοι κ.ο.κ. είναι πράγματα τα οποία θα παρατηρηθούν. Φυσικά αυτά αλλάζουν ανάλογα με την περίσταση. Αν θα πάτε κάπου για μια επαγγελματική συνάντηση θα ντυθείτε με το κοστούμι και το πουκάμισο σας. Αν είναι κάπου πιο κοινωνικά πάλι θα ντυθείτε ανάλογα. Εκείνο που πρέπει πάντα να σκεφτόμαστε πριν πάμε κάπου είναι τι θα φοράει ο άλλος; Δεν θέλουμε να πάμε κάπου με το κοστούμι και την γραβάτα και εκείνος που θα συναντήσουμε να είναι με το τζην και την μπλούζα. Επίσης, σε αυτή την περίπτωση πρέπει να σκεφτούμε και την κουλτούρα και  τον πολιτισμό αν θα ταξιδέψουμε.
  • Να είμαστε ο εαυτός μας. Εάν πάμε κάπου και είμαστε αγχωμένοι αυτό το άγχος θα μεταφερθεί και  στο άτομο που κάθεται απέναντι μας, με αποτέλεσμα να νιώθει ότι του δημιουργούμε άγχος και θα νιώσει άβολα μαζί μας. Άρα καλό θα ήταν να μάθουμε να χαλαρώνουμε για να μπορεί να χαλαρώσει και ο άλλος και η συζήτηση να κυλήσει ομαλά.
  • Χαμόγελο. Όταν χαμογελάμε όλοι γύρω μας χαμογελούν. Όταν πρόκειται να συναντήσουμε κάποιον για πρώτη φορά ένα χαμόγελο θα κάνει τρομερή διαφορά στην εντύπωση που θα αφήσουμε. Ένα χαμόγελο γνήσιο, γεμάτο σιγουριά και αυτοπεποίθηση θα δημιουργήσει ένα πιο ωραίο κλίμα, θα χαλαρώσει και ο άλλος, θα είμαστε πιο προσιτοί και θα κυλήσει πιο ομαλά η συνάντηση.
  • Κουβεντούλα. Πόσες φορές έτυχε να συναντήσετε κάποιον και να υπάρχουν εκείνες οι στιγμές της «άβολης σιωπής»; Για να το αποφύγουμε αυτό στις συναντήσεις μας καλό θα ήταν πριν την συνάντηση να ψάξουμε λίγο το άτομο και να βρούμε τυχόν κοινά σημεία που μπορεί να έχουμε για να μπορέσει η συζήτηση να κυλήσει ομαλά.
  • Η γλώσσα του σώματος. Η γλώσσα του σώματος είναι ένα στοιχείο το οποίο μπορεί να προβάλει αυτό-πεποίθηση και σιγουριά και το οποίο μιλά πιο δυνατά από ότι τα λόγια. Η οπτική επαφή, το χαμόγελο, η σωστή στάση του σώματος μας και μια δυνατή χειραψία είναι παράγοντες που μπορούν να δημιουργήσουν μια δυνατή πρώτη εντύπωση.
  • Να είμαστε θετικοί. Το να είμαστε θετικοί και αισιόδοξοι ακόμη και αν βρεθούμε σε μια δύσκολη θέση κατά τη διάρκεια της συνάντησης.

Έχουμε μόνο λίγα δευτερόλεπτα για να δημιουργήσουμε μια θετική πρώτη εντύπωση και είναι σχεδόν αδύνατο να την αλλάξουμε αφότου δημιουργηθεί. Τα περισσότερα από τα πιο πάνω είναι κοινή λογική απλά χρειάζεται λίγη επιπλέον σκέψη και προετοιμασία για να μπορέσουμε να κάνουμε κάθε πρώτη εντύπωση όχι μόνο εντυπωσιακή αλλά και αξέχαστη.

Bianca Allery
Διευθύντρια Πελατειακών Σχέσεων
bianca@peopleachieve.com