Leadership to the highest standards (Greek)

Ηγεσία  - Στο ύψος των περιστάσεων

Για πολλούς οργανισμούς στην Κύπρο, η κρίση τώρα έχει αρχίσει να αφήνει έντονα τα σημάδια της. Οι δυνατές εταιρείες έχουν ήδη προετοιμαστεί, παίρνοντας ορισμένα μέτρα αντιμετώπισης. Ωστόσο, τώρα που οι  προκλήσεις εντείνονται, είναι η κατάλληλη στιγμή για να δράσουν στους βασικούς τομείς που θα αναπτυχθούν σήμερα και τις επόμενες εβδομάδες, με σκοπό να βγουν ενισχυμένες, διατηρώντας μια ηγετική θέση στην αγορά, όταν αυτή ανακάμψει.

Αλλάζοντας τον οργανισμό και εξασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα του στην καινούργια αγορά.

Οι αγορές αλλάζουν αυξάνοντας τη ζήτηση για προϊόντα χαμηλού κόστους και πολλοί οργανισμοί, για να επιβιώσουν, γίνονται οικονομικά πιο συντηρητικοί.
Στον τομέα των αερομεταφορών, οι αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους – έχοντας το στρατηγικό αυτό πλεονέκτημα – θα αυξήσουν το μερίδιο αγοράς τους απέναντι στις παραδοσιακές αεροπορικές εταιρείες. Εάν ταξιδεύσετε μια φορά με την Ryan air η οποία έχει την ικανότητα να προσφέρει ένα ευχάριστο ταξίδι με πολύ χαμηλό κόστος, μάλλον θα αναρωτηθείτε γιατί πρέπει να ταξιδεύσετε ξανά με τις Κυπριακές αερογραμμές; Το ίδιο ισχύει σε πολλούς τομείς.

Στην εκπαίδευση διαπιστώσαμε ότι το ενδιαφέρον είναι στις πωλήσεις, στις ικανότητες διαπραγμάτευσης και στη διαχείριση χρόνου και απόδοσης, λόγω του ότι αποτελούν θέματα ζωτικής σημασίας για την επιβίωση του οργανισμού διότι με λιγότερα κόστη θα επιφέρουν αύξηση της απόδοσης και της παραγωγικότητας. Έτσι, αλλάξαμε τα προγράμματα μας, ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς.

Αυτό σημαίνει ότι ένας ηγέτης πρέπει να είναι ευέλικτος και σε θέση να προβλέψει τις απαιτήσεις της αγοράς, κάνοντας τις απαιτούμενες αλλαγές. Για παράδειγμα, εάν ένα προϊόν ή μια υπηρεσία δεν προσφέρει πλέον εισόδημα, ο ηγέτης πρέπει να αποφασίσει  τι πρέπει να αλλάξει, τι πρέπει να κοπεί και τι πρέπει να προστεθεί. Πρέπει να γνωρίζει προς τα πού βαδίζει η εταιρεία του και ποια πορεία χρειάζεται να χαράξει, για να βγει υγιής από την κρίση. Βρισκόμαστε σε μια φάση δημιουργικής καταστροφής. Ο Joseph Shumpeter, ένας ιστορικός οικονομολόγος, είπε: «Μια εποχή δημιουργεί νέα εργαλεία και μεθόδους, που αντικαθιστούν και υπερισχύουν αυτών της προηγούμενης εποχής». Οι πλείστοι των αναγνωστών θα θυμούνται τις κασέτες μουσικής που αντικαταστάθηκαν από τα CD’s και στη συνέχεια αντικαταστήθηκαν από τα MP3 τα οποία στο μέλλον θα αντικατασταθούν και αυτά από μια καινούργια τεχνολογία.   

Τα πρακτικά μέτρα που θα ληφθούν περιλαμβάνουν τον καθορισμό και την αύξηση της καμπύλης της παραγωγικότητας. Ο ηγέτης θα δημιουργήσει τις επαφές και την καλή φήμη που θα χρησιμοποιήσει μαζί με τις προσωπικές του επαφές, για να εξασφαλίσει τις περισσότερες δυνατές εργασίες.

Υπάρχουν πολλοί άλλοι τομείς που μπορούν να βοηθήσουν στην κρίση, όπως για παράδειγμα η δημιουργία καινούργιων αγορών, οι οποίοι θα καλυφτούν την επόμενη εβδομάδα.

Peter Andreou
Managing Director