Leading by Example (Part 1)

                                Ηγέτης: Παράδειγμα προς μίμηση   Μέρος Α’


"Ο ηγέτης είναι αυτός που ξέρει τον δρόμο, προχώρα σε αυτόν και τον δείχνει στους υπόλοιπους". Τζον Μάξουελ

Ψάχνοντας τον ορισμό της  ηγεσίας  βρήκα ρήματα όπως  δείχνω τον δρόμο, οδηγώ, καθοδηγώ, προπορεύομαι.  Μεταφέροντας την έννοια αυτή στις επιχειρήσεις,  ο ηγετης είναι ο άνθρωπος που μαζί με την ομαδα του εργάζονται για να επιτύχουν έναν στόχο, ειναι διπλα τους όταν είναι αβέβαιοι για το επόμενο τους βήμα, τους βοηθα οτιαν αντιμετωπιζουν προκλησεις ή έχουν εμπόδια να ξεπεράσουν.

Οι άνθρωποι επηρεάζονται από τα παραδείγματα που παίρνουν από τον ηγέτη τους, είτε αυτά είναι καλά είτε κακά. Είναι κοινως παραδεκτο και σχεδον σε όλα τα βιβλια ηγεσιας ότι ο ηγέτης, είναι ο άνθρωπος ο όποιος  αποτελεί το παράδειγμα για τους ανθρώπους τους.  Τι σημαίνει όμως αυτό; Πόσο εύκολο είναι να εφαρμοστεί; Πως το αντιλαμβανόμαστε και το υιοθετούμε σαν ηγέτες; Αποτελούμε το παράδειγμα για τους ανθρώπους μας κάποτε; Αποτελούμε το παράδειγμα μέχρι του σημείου που θα πρέπει να διαφοροποιηθούμε από τους υπόλοιπους; Είμαστε το παράδειγμα σε κάποια πράγματα; Πόσο εύκολο και πόσο δύσκολο τελικά είναι για έναν ηγέτη να αποτελέσει το παράδειγμα προς μίμηση στην ομάδα του; Και τι πρέπει να κάνει για να το επιτύχει; Ποια τα χαρακτηριστικά ενός ηγέτη που θέλει να αποτελεί το παράδειγμα για την ομάδα του;

Έχει αξίες, τις οποίες επικοινωνεί καθημερινά με όλους. Ο ηγέτης έχει και συμπεριφέρεται με ακεραιότητα τόσο στον εργασιακό χώρο όσο και στην προσωπική του ζωή. Είναι ειλικρινής, κρατά τις υποσχέσεις του, υποστηρίζει και εργάζεται για ότι πιστεύει ότι είναι σωστό όσο άβολα και αν τον κάνει να νιώθει αυτό. Ο ηγέτης κάνει αυτά που λέει οποίες και αν είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει και αναλαμβάνει τις ευθύνες του, παίρνει τον έπαινο όταν κάτι πάει καλά αλλά και την ευθύνη και το φταίξιμο σε αντίθετη περίπτωση.

Εμπιστεύεται.  Λένε πως ο σωστός ηγέτης είναι αυτός που ενόσω λείπει, η ομάδα του εργάζεται το ίδιο ή και περισσότερο από το αν είναι εκεί. Για να μπορεί αυτό να επιτευχτεί πρέπει η ομάδα να νιώσει ότι μπορεί να εργαστεί χωρίς επίβλεψη και χωρίς διευθυντή. Και για να το νιώσει αυτό η ομάδα , χρειάζεται έναν ηγέτη που δείχνει εμπιστοσύνη στους ανθρώπους του, που πιστεύει αυτά που λένε, θεωρεί ότι δεν είναι εκεί για να τον ξεγελάσουν,  ότι έχουν τις ικανότητες και την όρεξη να παράγουν και να φέρουν αποτελέσματα. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι είναι αφελής ούτε ότι εξακολουθεί να βλέπει μόνο το καλό στους ανθρώπους την στιγμή που τα σημάδια δείχνουν αλλά. Μια ένδειξη εμπιστοσύνης είναι η ανάθεση εργασιών. Έτσι, δείχνει έμπρακτα ότι πιστεύει στις ικανότητες, την δέσμευση και την υπευθυνότητα τους.

Σέβεται και εμπνέει εμπιστοσύνη. Λέγεται ότι ο χαρακτήρας ενός ατόμου  κρίνεται από τον τρόπο που συμπεριφέρεται στους ανθρώπους. Το ίδιο ισχύει και για τον ηγέτη, κρίνεται από τον τρόπο που συμπεριφέρεται στην ομάδα του. Κάποιος  που δεν συμπεριφέρεται με σεβασμό στους ανθρώπους του δεν είναι σωστός ηγέτης όσο καλός και ας είναι στο τεχνικό κομμάτι της δουλειάς του. Ένας ηγέτης δεν ξεχωρίζει θέσεις, χαιρετά τους πάντες ακόμα και την καθαρίστρια του γραφείου του, είναι δίκαιος , και κρίνει τους ανθρώπους με βάσει του τι κάνουν όχι το τι θέση κατέχουν και το ποιοι είναι. Δείχνει τον σεβασμό του έμπρακτα, είναι πάντα στην ώρα του σε συναντήσεις, ακούει όσους του μιλούν, λέει «ευχαριστώ» και «σε παρακαλώ», δίνει τον χρόνο στους ανθρώπους του να του μιλήσουν και εκείνη την ώρα κλείνει τον υπολογιστή του και αποφεύγει να απαντά τηλεφωνήματα και δεν συζητά την απόδοση των ανθρώπων του με άλλους ανθρώπους. Τηρεί πάντα τις υποσχέσεις του και δεν υπόσχεται κάτι που δεν προτίθεται να κάνει. Υπερασπίζεται την ομάδα του όταν χρειαστεί αλλά είναι αυστηρός σε συμπεριφορές που δεν συνάδουν με τις αξίες του οργανισμού. Παραδέχεται τα λάθη του και επιζητά την ανατροφοδότηση από την ομάδα του. Οι άνθρωποι του μπορούν να του μιλήσουν για προσωπικά τους θέματα διότι ξέρουν ότι δεν θα προδώσει την εμπιστοσύνη τους.

Η εμπιστοσύνη , ο σεβασμός , η ακεραιότητα  και οι αξίες είναι από τα πιο σημαντικά συστατικά ενός σωστού ηγέτη που τον κάνουν το παράδειγμα προς μίμηση των ανθρώπων του. Στο δεύτερο μέρος του άρθρου θα αναλυθούν οι υπόλοιπες ικανότητες που είναι απαραίτητες για έναν ηγέτη όπως η ικανότητα του να επικοινωνεί  γρήγορα και αποτελεσματικά με όλους, η θετικότητα και ο ενθουσιασμός που δείχνει, η αναγνώριση των ανθρώπων του, η ικανότητα του να δίνει κίνητρα και να στηρίζει την ομάδα του, η αποτελεσματικότητα του, η διάθεση του να δέχεται ανατροφοδότηση και η όρεξη που έχει να μαθαίνει και να βελτιώνεται.

Μαρίνα Ξενοφώντος Μιχάηλου
Διευθύντρια Προγραμμάτων
P.A. PeopleAchieve