Marketing during a crisis? (Greek)

Μάρκετινγκ εν καιρώ κρίσης;

Κάποιοι θα εκπλήσσονταν βλέποντας τις λέξεις "μάρκετινγκ" και "κρίση" στην ίδια πρόταση. Γιατί; Επειδή ένα από τα πρώτα κονδύλια που «κόβει» μια εταιρεία εν καιρώ κρίσης είναι αυτό του μάρκετινγκ. Όλοι έχουμε ακούσει τα παράπονα των στελεχών του τμήματος για το μειωμένο προϋπολογισμό το οποιο μειωνεται συνεχως κι αλλο.

Το αν είναι σωστό ή λάθος εναπόκειται στην κάθε εταιρεία ξεχωριστά. Για εκείνους όμως που δουλεύουν στο τμήμα του μάρκετινγκ περνούν αρκετές δυσκολίες με αυτά τα «κοψίματα», από τη μια τα στελέχη της εταιρείας να εξασκούν πίεση και από την άλλη οι πωλητές και το τμήμα παραγωγής να νιώθουν ότι δεν τους παρέχουν αρκετή βοήθεια.

Τι μπορεί να κάνει ένας μαρκετίστας για να βοηθήσει το τμήμα του και στη συνέχεια την εταιρεία; Πιο κάτω είναι κάποιες συμβουλές που θα βοηθήσουν στο μάρκετινγκ εν καιρώ κρίσης:
  • Αλλάξτε προοπτική. Η αγορά αλλάζει συνεχώς και οι καταναλωτές ζητούν διαφορετικά πράγματα. Έτσι και αυτοί που δουλεύουν στο τμήμα του μάρκετινγκ χρειάζεται να αλλάξουν την προοπτική τους, το πώς βλέπουν τους καταναλωτές τους και τους στόχους τους.
  • Κόψτε τα περιττά. Πριν την κρίση, ας είμαστε ειλικρινής, κάναμε όλοι περιττά έξοδα απλά και μόνο επειδή τα λεφτά υπήρχαν και μπορούσαμε να τα ξοδέψουμε. Πλέον τα πράγματα έχουν αλλάξει και ο προϋπολογισμός έχει μειωθεί. Άρα, ας κοπούν τα περιττά έξοδα και να ξοδεύουμε εκεί που όντως θα μας αποφέρει άμεσο κέρδος.
  • Πειραματιστείτε. Ανά πάσα στιγμή μπορούν όλα τα δεδομένα που έχουμε, όσων αφορά την αγορά μας και τους καταναλωτές μας, να αλλάξουν. Ήδη έχουν αλλάξει δραματικά αν σκεφτούμε πως ήταν πριν τρία χρόνια. Άρα είναι καιρός να αρχίσουμε να πειραματιζόμαστε για να δούμε τώρα τι τραβά η αγορά και πως μπορούμε να ανταπεξέλθουμε.
  • Κοιτάξτε καλύτερα. Τι εννοώ; Κοιτάξτε καλύτερα τους πελάτες σας και προσπαθήστε να είστε πιο κοντά τους. Βοηθήστε τους όταν σας χρειάζονται και δείξτε κατανόηση.  Δεν υπάρχει καλύτερο και πιο φθηνό μάρκετινγκ από το «στόμα σε στόμα». Εάν ένας δυνητικός  πελάτης μιλήσει με έναν υφιστάμενο πελάτη σας και εκείνος του πει τα καλύτερα τότε τα υπόλοιπα είναι περιττά. Η δύναμη του λόγου είναι μεγάλη.
  • Αναπτυχθείτε από μέσα. Χρησιμοποιήστε υφιστάμενους πόρους της εταιρείας. Αν υπάρχουν άτομα τα οποία δεν έχουν πολλή δουλειά χρησιμοποιήστε τους για μια εργασία που ίσως δε φτάνετε να την κάνετε, παρά να πληρώσετε κάποιο εξωτερικό συνεργάτη να σας την κάνει.
  • Social media. Τα social media είναι ένας αποτελεσματικός και φθηνός τρόπος για να δείξετε την παρουσία σας στην αγορά. Επίσης είναι ένας τρόπος για να συζητάτε με τους πελάτες σας και να κρατάτε επαφή μαζί τους. Πράγμα το οποίο μακροπρόθεσμα θα αποφέρει και πωλήσεις.
Αυτές οι εποχές χρειάζονται πολύ αποτελεσματικότητα όσων αφορά στη λήψη αποφάσεων. Όποιος κι αν είναι ο ρόλος σας σε έναν οργανισμό κανείς δεν έχει την ευχέρεια να παίρνει λάθος αποφάσεις στο μάρκετινγκ. Πριν να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τι μπορούμε να κάνουμε εν καιρώ κρίσης είναι καλύτερα πρώτα να καταλάβουμε ότι μπορούν να εμφανιστούν και πολλές ευκαιρίες κατά τη διάρκεια μιας κρίσης.

Όταν μια οικονομία δεν περνά ύφεση όλοι ξοδεύουν με σκοπό να μεγαλώσουν το μερίδιο της αγοράς τους. Από την άλλη όταν επικρατεί μια οικονομική κρίση σταματούν οι περισσότεροι πλέον να ξοδεύουν. Αυτό κάνει τον ανταγωνισμό στάσιμο, πράγμα το οποίο αν το εκμεταλλευτούμε σωστά μπορεί να μας αποφέρει μεγάλα κέρδη.

Bianca Allery
Διευθύντρια Πελατειακών Σχέσεων