Motivate yourselves (Greek)

Παρακινήστε τους εαυτούς σας

Στα προηγούμενα δυο άρθρα ασχοληθήκαμε με τις δυο περιοχές της συναισθηματικής Νοημοσύνης, την αυτογνωσία και τον αυτοέλεγχο. Σήμερα θα δώσουμε έμφαση στην τρίτη περιοχή που είναι η Αυτό-παρακίνηση. Πολλές φορές ακούμε ανθρώπους να παραπονιούνται για την έλλειψη παρακίνησης από τους ανωτέρους τους. Λοιπόν σήμερα, θα σας ζητήσω να κάνετε κάτι πάνω στο οποίο θα έχετε εσείς τον έλεγχο! Αφού δεν μπορούμε να ελέγξουμε το πώς και το πότε θα μας παρακινήσουν οι ανώτεροι μας τότε ας προσπαθήσουμε να το κάνουμε εμείς για ‘μας!

Πώς θα παρακινήσουμε τους εαυτούς μας;
Υπάρχει τελικά τρόπος; Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι πολύ απλά ‘ΝΑΙ!’ Το ερώτημα εδώ θα έπρεπε να είναι αν όντως θέλουμε να το κάνουμε.
Ακολουθήστε τις ακόλουθες συμβουλές:
  • Καταρχήν αποφασίστε ένα πράγμα. Πολύ βασικό για να προχωρήσετε. Ποιού ανθρώπου τη ζωή ζείτε; Αν η ερώτηση μου σας έχει συγχύσει, τότε μπορώ με άνεση να σας πω ότι πολλές φορές ζούμε για τα θέλω, τα πιστεύω και τα μπορώ κάποιων άλλων. Ζούμε δηλαδή το όνειρο κάποιου άλλου. Ίσως γιατί μας έχει πείσει ότι αυτό είναι το σωστό, ίσως είναι κάποιος τον οποίο πιστεύουμε και νιώθουμε ότι μας καθοδηγεί στο σωστό δρόμο. Σταθείτε και αναλογιστείτε. Αυτό είναι που θέλατε να κάνετε εσείς ή αυτό σας επέβαλαν; Αν όχι τότε παρακινήστε τον εαυτό σας να ακολουθήσει τα όνειρά του.
  • Δουλέψτε πάνω στην αυτοπεποίθηση σας θυμίζοντας στον εαυτός σας σε τι είστε καλοί και τι μπορείτε να πετύχετε! Πείτε του εαυτού σας ένα μεγάλο ‘Συγχαρητήρια’ για το ότι έχει πετύχει μέχρι σήμερα.
  • Αφήστε πίσω σας τις αποτυχίες σας και δείτε τις ως διδάγματα για τη μετέπειτα πορεία της ζωής σας. Επίσης στο σημείο αυτό χαιρετήστε τα λάθη σας και δείτε τα ως ευκαιρίες βελτίωσης.
  • Παρακινήστε τον εαυτό σας με το σωστό τρόπο. Μην κάνετε μια εργασία επειδή νιώθετε ότι σας την έχουν επιβάλει. Κάντε την για το θετικό αποτέλεσμα που μπορεί να φέρει σ’ εσάς και για αυτά που ίσως σας διδάξει.
  • Μην κάνετε ποτέ μικρά όνειρα. Τα μικρά όνειρα δεν σας παρακινούν και δε σας ενθουσιάζουν. Κάντε μεγαλεπήβολα σχέδια. Όπως είπε και ο George Elliot: ‘Ποτέ δεν είναι αργά να γίνεις αυτό που θα ήθελες να γίνεις’.
  • Βρείτε τα κίνητρα που χρειάζεστε και δώστε τα εσείς στο εαυτό σας. Εσείς είστε οι μόνοι που ξέρετε τι είναι αυτό που θα σας παρακινήσει. Βρείτε το και κυνηγήστε το.
Πρώτα απ’ όλα όμως…
Αποφασίστε αν όντως θέλετε να κάνετε αυτή την αρχή και να προχωρήσετε στην Αυτό-παρακίνηση. Αλλιώς οι πιο πάνω συμβουλές είναι για ‘σας εντελώς άσκοπες.
Εγώ εύχομαι ότι θα το αποφασίσετε σήμερα!

Ασπασία Σιμιλλίδου Θεοδοσίου
Διευθύντρια Προγραμμάτων