Organisational vision (Greek)


Όραμα και πραγματικότητα


Μήπως το όραμα του οργανισμού τον οποίο αντιπροσωπεύετε είναι γραμμένο με όμορφα χρώματα και στολίζει τους τοίχους των γραφείων σας; Στολίζει τους διαδρόμους ή τους κοινόχρηστους χώρους; Αν ναι τότε είστε κάποιος από τους πολλούς που καθημερινά αντικρίζουν το όραμα ή την αποστολή της δουλειάς τους μπροστά τους.
Τι καθορίζει αυτό το όραμα; Τι σας λέει; Το όραμα ενός οργανισμού καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο ένας οργανισμός ή μια επιχείρηση θα φαίνεται στο μέλλον. Όραμα είναι μια μακροπρόθεσμη προοπτική, μερικές φορές περιγράφει πώς η εταιρία θα ήθελε να είναι ο κόσμος στον οποίο δραστηριοποιείται. Βασικά με πολύ απλά λόγια καθορίζει το σκοπό που υπηρετείτε και πιο συγκεκριμένα το τι θέλετε να πετύχετε.

Το όραμα το ζείτε καθημερινά;

Μέχρι εδώ όλα καλά. Καθίσατε μέρες ολόκληρες και βάλατε κάτω διάφορες ιδέες ως προς το πιο θέλετε να είναι το όραμα της επιχείρησης σας. Το γράψατε και το επισημοποιήσατε. Τι άλλο πρέπει να ακολουθήσει;
Μπορούμε να πούμε ότι πολλές φορές το όραμα παραμένει στα χαρτιά. Γιατί;
Κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό και θα πρέπει να γίνεται είναι το όραμα να αρχίσουν να το ζουν και να το εφαρμόζουν αρχικά τα υψηλότερα στελέχη μιας επιχείρησης. Δεν είναι αρκετό να το έχετε στους τοίχους των γραφείων σας και να το βλέπει πολύ εύκολα όποιος μπει μέσα. Αλλά πιο σημαντικό απ’ όλα είναι στην καθημερινότητα σας, το όραμα αυτό να μπαίνει σε εφαρμογή. Μέσα από τις πράξεις σας, μέσα από την καθημερινή επαφή που έχετε με τους εξωτερικούς αλλά και εσωτερικούς σας πελάτες το όραμα αυτό θα πρέπει να είναι ο καθοδηγητής σας. Όχι μόνο θα βοηθήσει εσάς να το ζήσετε αλλά θα εμπνεύσει και τους άλλους γύρω σας να το ακολουθήσουν. Ένας ηγέτης θα πρέπει πάνω απ’ όλα να ακολουθεί ο ίδιος το όραμα για να μπορέσει να το μεταφέρει στους υπόλοιπους.
Επίσης σημαντικό στοιχείο του οράματος ενός οργανισμού είναι να είναι πραγματικό και να αγγίζει όλους. Ένα όραμα πρέπει να δίνει καθοδήγηση στα μέλη μιας ομάδας και να πορεύονται όλοι προς την επίτευξη του. Για να γίνει αυτό πρέπει πάνω απ’ όλα να το αγαπήσουν. Ο καθένας θα αγαπήσει πιο πολύ ένα όραμα αν οι άλλοι γύρω του λειτουργούν μέσα από αυτό και αν το νιώσει δικό του. Γι’ αυτό και κάποιες φορές θα πρέπει να βρίσκετε διάφορους τρόπους να το υπενθυμίσετε στο ανθρώπινο δυναμικό σας. Ιδιαίτερα σε δύσκολες εποχές, σε μέρες περικοπών και καταστάσεων που δημιουργούν αναστάτωση, ο καθένας χρειάζεται να ‘θυμηθεί’ με οποιοδήποτε τρόπο το λόγο για τον οποίο υπάρχει μια επιχείρηση την οποία αντιπροσωπεύει.
Πολλοί ηγέτες σήμερα κοιτούν το μέλλον με αβεβαιότητα. Λογικό και αποδεκτό. Μπορεί να διαβάζετε το άρθρο αυτό και να σκέφτεστε ότι το όραμα της επιχείρησης σας είναι το τελευταίο που πρέπει να σκεφτείτε. Κι όμως δείτε το αλλιώς. Αν ο καθένας ξυπνά το πρωί και ετοιμάζεται να πάει δουλειά με τη σκέψη: ‘θα πάω και σήμερα για να βγάλω το ψωμί μου’ πόσο θα αποδώσει; Αν όμως άτομα ξυπνούν το πρωί και πάνε στη δουλειά με τη σκέψη να κάνουν το όραμα πραγματικότητα τότε τα πράγματα θα είναι πολύ διαφορετικά. Ο άνθρωπος σήμερα χρειάζεται να έχει ένα σκοπό στη δουλειά του, περισσότερο παρά ποτέ. Όχι μόνο στα λόγια αλλά και στις πράξεις.

Ασπασία Σιμιλλίδου - Θεοδοσίου
Διευθύντρια Προγραμμάτων