Our circle of influence and control (Greek)

Ο κύκλος επιρροής και ελέγχου

Μήπως έχετε πει κάποιες φορές τη φράση ‘δεν μπορώ να κάνω τίποτα, δεν εξαρτάται από εμένα;’ Αν την έχετε πει, πολλές φορές έχετε δίκαιο. Το ερώτημα εδώ είναι άλλο. Πόσο χρόνο και ενέργεια σπαταλούμε στα πράγματα για τα οποία όντως δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα; Μήπως περισσότερο από ότι ξοδεύουμε για τα πράγματα τα οποία μπορούμε να ελέγξουμε κατά κάποιο βαθμό;

Ας το πάρουμε από την αρχή

Ο Stephen Covey έχει μιλήσει για δυο κύκλους, τον κύκλο επιρροής και τον κύκλο ελέγχου στη ζωή μας. Ας δούμε τι περιλαμβάνουν οι δυο κύκλοι. Ο κύκλος επιρροής περιλαμβάνει στοιχεία τα οποία μπορεί να έχουν επιρροή πάνω μας αλλά εμείς δεν μπορούμε να ελέγξουμε. Σκεφτείτε λοιπόν. Ποιά μπορεί να είναι αυτά; Το περιβάλλον; Η οικογένεια , τα παιδιά; Οι πράξεις και τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων; Οτιδήποτε ουσιαστικά βρίσκεται γύρω μας και το οποίο δεν μπορούμε εμείς πλήρως να ελέγξουμε βρίσκεται μέσα σε αυτό τον κύκλο. Υπάρχει κι ένας δεύτερος κύκλος μέσα στον πρώτο ο οποίος λέγεται ο κύκλος ελέγχου. Μέσα σε αυτό τον κύκλο βρίσκονται όλα όσα μπορούμε να ελέγξουμε εμείς. Είναι ουσιαστικά οι πράξεις και τα συναισθήματα μας, το τι θα διοχετεύσουμε εμείς προς τα έξω. Είναι τα μόνα πράγματα πάνω στα οποία έχουμε εμείς αν το θελήσουμε βέβαια απόλυτο έλεγχο.
Αν βρούμε πιο ποσοστό του χρόνου ξοδεύουμε πάνω στον κάθε κύκλο τότε θα μπορούμε να κατανοήσουμε που εστιάζουμε τη ζωή μας. Στα πράγματα πάνω στα οποία δεν έχουμε έλεγχο ή προσπαθούμε να κάνουμε κάτι για εκείνα που πραγματικά μπορούμε να βελτιώσουμε; Πάρτε λίγο χρόνο και αναλογιστείτε τι κάνετε εσείς οι ίδιοι.

Ας δούμε τις συνέπειες

Αν το μεγαλύτερο ποσοστό του χρόνου σας το ξοδεύεται στο να ‘παραπονιέστε’ για τις πράξεις των άλλων, τον καιρό και την οικονομία, τα λάθη των άλλων, τότε ανήκετε στο μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων που το κάνουν αυτό στις μέρες μας. Αν ξυπνάτε το πρωί και σκέφτεστε τι λάθη θα κάνουν οι άλλοι και τι θα προκαλέσουν τότε αυτό έχει συνέπειες πάνω σ’ εσάς και τη δική σας ανάπτυξη. Γίνεστε ασυναίσθητα κάποτε, το μεγάλο ‘ΘΥΜΑ’ της όλης υπόθεσης. Αφού εστιάζεστε στον εξωτερικό κύκλο νιώθετε ότι δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα και γίνεστε ολοένα και πιο αρνητικοί. Επακόλουθο όλου αυτού είναι ο κύκλος που ελέγχετε να αρχίσει να συρρικνώνεται και να μειώνετε η δική σας ανάπτυξη.

Εστιαστείτε στα πράγματα για τα οποία μπορείτε να κάνετε κάτι. Παλέψτε όσο μπορείτε για να αναπτύξετε τον εσωτερικό κύκλο και μειώστε την ενέργεια και το χρόνο που σπαταλάτε άσκοπα στον εξωτερικό. Αυτό θα σας αναπτύξει, θα σας κάνει καλύτερους ανθρώπους θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε και να διατηρήσετε καλύτερες σχέσεις με τους γύρω σας αλλά και με τον εαυτό σας. Αντί να εστιαστείτε στις αδυναμίες των άλλων και να δημιουργείτε μια αρνητική ενέργεια δουλέψτε πάνω στις δικές σας περιοχές βελτίωσης.  Αυτό θα μεγαλώσει τον εσωτερικό κύκλο και πού ξέρετε; Μπορεί τελικά να μπορείτε να κάνετε περισσότερα από όσα νομίζατε.

Ασπασία Σιμιλλίδου - Θεοδοσίου
Διευθύντρια Προγραμμάτων