Overcome your fears (Greek)

Ελευθερωθείτε από τους φόβους σας

Αν κάποιος δεν έχει φοβηθεί ποτέ και για τίποτα τότε πραγματικά θα ήθελα να μας πει το μυστικό. Στη σημερινή κοινωνία που ζούμε, με την ανασφάλεια, την ανταγωνιστικότητα, την εκμετάλλευση και την έλλειψη σεβασμού πολλές φορές, οι φόβοι μας γίνονται όλο και μεγαλύτεροι. Μήπως όμως αν απελευθερωθούμε από αυτούς θα πετύχουμε περισσότερα τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο;

Τι μας φοβίζει;

Οι άνθρωποι έχουν μόνο δύο φυσικούς φόβους: την πτώση από μεγάλο ύψος, και τους ξαφνικούς δυνατούς θορύβους. Αν ανεβάσουμε ένα μικρό παιδί σε μια ψηλή εξέδρα δεν θα κατέβει, γιατί διαθέτει έναν έμφυτο φόβο για το ύψος.
Όσο «θαρραλέος» κι αν πιστεύεις ότι είσαι, αν κάποιος πυροβολήσει πίσω σου, θα σκύψεις με τρομερή ταχύτητα.
Αυτές είναι οι φυσικές φοβίες: του ύψους και των δυνατών θορύβων. Μας έχουν δοθεί από την φύση μας προκειμένου να προστατευόμαστε σωματικά. Μας βοηθούν, στην κυριολεξία, να επιβιώσουμε.
Δεν είναι όμως οι μόνες φοβίες που έχουμε σωστά; Ξυπνάμε το πρωί να πάμε στη δουλειά και μας διακατέχουν πολλές φοβίες όπως του μέλλοντος της εργασίας μας, τη γνώμη του διευθυντή μας και των συναδέλφων μας, ακόμα και φοβίες για τα λάθη που μπορεί να κάνουμε στη δουλειά μας. Δηλαδή τι κάνουμε; Σπαταλούμε τόσο πολύ χρόνο και ενέργεια στο να φοβόμαστε για όλα αυτά αντί να τα αποφύγουμε και να κάνουμε κάτι για να βελτιωθούμε. Μήπως μπορούμε να κάνουμε κάτι γι’ αυτό;

Πώς να το ξεπεράσουμε;

Δεν είναι τόσο εύκολο στις μέρες μας που ότι διαβάσεις και ότι ακούσεις έχουν να κάνουν με την κρίση και τις επιπτώσεις της. Λογικό είναι να πας στη δουλειά με χίλιους δυο φόβους για το μέλλον.

Ας δούμε όμως τι μπορούμε να κάνουμε. Καταρχήν ας θυμηθούμε ένα προηγούμενο μου άρθρο που μιλούσε για τον κύκλο επιρροής και τον κύκλο ελέγχου. Τα πράγματα που δεν μπορούμε να ελέγξουμε είναι δυστυχώς αυτά τα οποία έχουν επιρροή πάνω μας αλλά εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Μπορούμε να ελέγξουμε μόνο τον εαυτό μας και τις πράξεις μας και ας μην το ξεχνάμε αυτό. Γιατί λοιπόν να σπαταλήσουμε ενέργεια στο να προσπαθήσουμε να κάνουμε κάτι για όλα τα υπόλοιπα εκτός από τον εαυτό μας;
Ας κάνουμε κάθε φοβία μας για το μέλλον της δουλειάς μας και της ζωής μας ένα στόχο. Πόσο καλύτερα θα ήταν τα πράγματα; Αν για παράδειγμα φοβάστε ότι θα κάνετε μοιραίο λάθος το οποίο μπορεί να σας στοιχίσει το χάσιμο ενός σημαντικού πελάτη βάλτε ένα υλοποιήσιμο στόχο ούτως ώστε αυτό να μη συμβεί. Βάλτε για παράδειγμα σα στόχο να κερδίζετε τους μισούς πελάτες από εκείνους που επισκέπτεστε και βρείτε τρόπους να το πετύχετε. Αμέσως το μυαλό σκέφτεται διαφορετικούς τρόπους επιτυχίας και λιγότερο την αποτυχία.

Ανησυχείτε και φοβάστε για το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στο τμήμα σας λόγω περικοπών ή διαφόρων άλλων προβλημάτων; Σκοτώστε το φόβο σας δημιουργώντας ένα θετικό κλίμα εργασίας που θα βοηθήσει κι εσάς και τους γύρω σας. Βρείτε τρόπους να περάσετε καλά όλοι στη δουλειά και θα δείτε ότι θα αποδώσετε καλύτερα.

Μην σπαταλάτε ενέργεια στο να αγχώνεστε για ότι έγινε αλλά στο πως θα το επιλύσετε. Πολλές φορές φοβόμαστε για τις συνέπειες ενός λάθους στη δουλειά ή στην προσωπική μας ζωή αντί να προσπαθούμε να βρούμε τρόπους να το διορθώσουμε.

Δείτε τους φόβους σας σαν μια ευκαιρία να γίνετε καλύτεροι σε όλες τις πτυχές της ζωής σας.  Δεν σας αρέσει να φοβάστε, σωστά; Πώς θα ήταν η ζωή σας χωρίς τον φόβο; Σκεφτείτε για λίγο πώς θα ήταν η ζωή σας χωρίς τον φόβο που σας περιορίζει να αναπτυχθείτε και να γίνετε καλύτεροι και προσπαθήστε να τον αποβάλετε από τη ζωή σας.

Ασπασία Σιμιλλίδου - Θεοδοσίου
Διευθύντρια Προγραμμάτων