Self awareness (Greek)

Αυτογνωσία

Πριν ξεκινήσετε την ανάγνωση του άρθρου αυτού πάρτε από το συρτάρι σας μια λευκή κόλλα και ένα στυλό. Θα τα χρειαστείτε σε λίγο…
Μέχρι περίπου το 1990 ο δείχτης IQ ήταν ο μόνος που χρησιμοποιήθηκε ευρύτατα για να μας πει πόσο ‘έξυπνοι’ ήμαστε. Όταν έκανε την εμφάνιση του ο δείχτης EQ τότε όλοι αναρωτήθηκα σε τι μπορεί να μας βοηθήσει το γεγονός ότι μπορούμε να κατανοήσουμε το συναίσθημα. Τελικά η Συναισθηματική Νοημοσύνη έγινε αποδεχτή και πολλοί μιλούν πλέον για συνδυασμό των δυο δειχτών και ανάπτυξη της αποδοτικότητας μέσα από αυτό.

Οι πέντε περιοχές της Συναισθηματική Νοημοσύνης είναι οι ακόλουθες:
  • Αυτογνωσία
  • Αυτοέλεγχος
  • Αυτοπαρακίνηση
  • Ενσυναίσθηση (Empathy)
  • Κοινωνικές Δεξιότητες
Δεν μπορούμε να αναπτύξουμε τη μια αν δεν αναπτύξουμε πρώτα την άλλη αφού οι πέντε περιοχές συνδέονται μεταξύ τους. Θα πάρουμε την καθεμιά ξεχωριστά και σήμερα θα ασχοληθούμε με την αυτογνωσία.

Τι είναι η αυτογνωσία
Μπορεί να ακούγεται εύκολο και ο καθένας να πει ‘Μα γνωρίζω καλά τον εαυτό μου, ας προχωρήσουμε στη δεύτερη περιοχή’. Δεν είναι όμως τόσο απλό.
Για να γνωρίσω απόλυτα τον εαυτό μου και τα συναισθήματα μου πρέπει να κάνω πολλές προσπάθειες. Ξεκινά από την ιδιαίτερη γνώση των δυνατών και των αδύνατων σημείων σας καθώς και την έντονη αίσθηση της ταυτότητας και της αξίας σας. Εδώ θέλω πριν να προχωρήσετε με το διάβασμα του άρθρου αυτού να πάρετε τη λευκή κολλά και το στυλό που σας ζήτησα να έχετε μαζί σας στην αρχή. Θα κάνετε την ακόλουθη άσκηση:
 Χωρίστε την κόλλα σας σε δυο μέρη.
Στο πάνω μέρος γράψετε τρία δυνατά σας χαρακτηριστικά.

Στο κάτω μέρος, γράψετε τρία χαρακτηριστικά σας που πιστεύετε θέλουν βελτίωση (π.χ. Θυμώνω εύκολα). Δίπλα από το καθένα γράψτε μετά από σκέψη τρεις τρόπους για να το βελτιώσετε.
Η πιο πάνω άσκηση θα σας βοηθήσει να δείτε τον εσωτερικό εαυτό σας μέσα από ένα ‘καθρέφτη’. Θα σας βοηθήσει να μπείτε στη διαδικασία να αναγνωρίσετε τα δυνατά και τα αδύνατα χαρακτηριστικά σας και να δουλέψετε πάνω στα θετικά για να τα διατηρήσετε και πάνω στα αδύνατα για να τα βελτιώσετε. Για να δουλέψει η τεχνική αυτή θα πρέπει να βάλετε χρονικά όρια για το καθένα από τα χαρακτηριστικά που προσπαθείτε να βελτιώσετε και να τα επανεξετάζεται.
Η αυτογνωσία είναι η πρώτη περιοχή όπως έχουμε δει της Συναισθηματικής Νοημοσύνης και χρειάζεται αρκετή δουλειά από εμάς για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τους εαυτούς μας να αναπτυχθούν ούτως ώστε να προχωρήσουμε στο δεύτερο στάδιο που είναι ο αυτοέλεγχος. Σε επόμενο άρθρο θα συζητήσουμε τον αυτοέλεγχο και πως τον επιτυγχάνουμε.

Καλή αρχή με την αυτογνωσία και τα λέμε…

Ασπασία Σιμιλλίδου - Θεοδοσίου
Διευθύντρια Προγραμμάτων