Self control (Greek)

Αυτοέλεγχος

Όσοι από εσάς διαβάσατε το προηγούμενο άρθρο που αφορούσε τη Συναισθηματική Νοημοσύνη, μπορεί να προσέξατε κάποια πράγματα, αν βάλατε σε εφαρμογή την αυτογνωσία.  Ίσως να νιώθετε ότι αρχίσατε να ανακαλύπτετε πτυχές της προσωπικότητας σας που εσείς οι ίδιοι θα θέλατε να δουλέψετε πάνω τους για βελτίωση. Τώρα ήρθε η στιγμή να δούμε τη δεύτερη περιοχή της Συναισθηματική Νοημοσύνης που είναι ο αυτοέλεγχος.

Τι είναι ο αυτοέλεγχος;
Είναι αποδεδειγμένο ότι τα άτομα που έχουν καλύτερη αίσθηση αυτοελέγχου, αποκτούν καλύτερες σχέσεις με άλλους και είναι ικανά να χειριστούν πολύ καλύτερα κάποια έντονα αρνητικά συναισθήματα, όπως η απογοήτευση και  ο θυμός.
 
Ο αυτοέλεγχος είναι μια πολύπλοκη δεξιότητα, η οποία απαιτεί την ικανότητα να μπορεί κάποιος  να ηρεμήσει τον εαυτό του, να καταπολεμήσει μία πολύ δυνατή ορμή και να συμπεριφερθεί με τρόπο που να είναι κοινωνικά αποδεκτός.
 
Πώς αποκτιέται ο αυτοέλεγχος;
Καταρχήν θα ήθελα να τονίσω ότι πρωταρχικό ρόλο στην απόκτηση αυτοέλεγχου είναι η κατανόηση των διαφόρων συμπεριφορών που μπορεί να έχετε και η θέληση να τις αλλάξετε.
Πολύ συχνά οι άνθρωποι θέλουν αν αποκτήσουν αυτοέλεγχο σε διάφορα συναισθήματα τα οποία τους οδηγούν είτε σε λανθασμένες αποφάσεις είτε σε ξεσπάσματα τα οποία μετά μπορεί να μετανιώσουν. Ο έλεγχος του θυμού είναι κάτι το οποίο απασχολεί πολλούς.
Για να αποκτηθεί αυτοέλεγχος θα πρέπει πρώτα να ‘διδάξουμε’ τον εαυτό μας πώς πρέπει να συμπεριφέρεται σε διάφορες καταστάσεις και έπειτα να τον ‘πείσουμε’ πως αυτός είναι ο σωστός τρόπος. Αν πάρουμε το παράδειγμα του θυμού, που απασχολεί πολλούς, θα πρέπει πρώτα να βοηθήσουμε τον εαυτό μας να ελέγχει το θυμό και να τον εκφράσει την κατάλληλη στιγμή, με το σωστό τρόπο και απέναντι στο κατάλληλο άτομο. Αυτό, όπως είπε και ο Αριστοτέλης, δεν είναι καθόλου εύκολο. Γι’ αυτό και θα πρέπει να δουλέψουμε πάνω στο θυμό με τρόπο ώστε να λειτουργεί υπέρ και όχι κατά μας. Αυτό θα πρέπει να κάνουμε και με διάφορα άλλα συναισθήματα πάνω στα οποία θέλουμε να αποκτήσουμε αυτοέλεγχο.
Απ’ ότι έχετε αντιληφθεί, αυτοέλεγχος δε σημαίνει ότι προσπαθώ να κρύψω κάποιο συναίσθημα ή πράξη μου, αλλά αντίθετα σημαίνει ότι τα εκφράζω με τον κατάλληλο και πρέπων τρόπο.

Πόσο εύκολο είναι;
Η διαδικασία απόκτησης της δεξιότητας του αυτοελέγχου, είναι λίγο πιο αργή και σταδιακή από ότι οι άλλες δεξιότητες. Για αυτό το λόγο, μην απογοητεύεστε όταν αρνητικές συμπεριφορές που είχατε συνηθίσει ξαναεμφανίζονται. Απλά δείτε τις ως μαθήματα και εμπειρίες οι οποίες θα σας βοηθήσουν να φτάσετε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Αν ξεκινήσετε με τον αυτοέλεγχο, ο δρόμος σας είναι αρκετά μακρύς αλλά και η ανταμοιβή είναι μεγάλη.

Ασπασία Σιμιλλίδου Θεοδοσίου
Διευθύντρια Προγραμμάτων