Stress at work - The reasons and the consequences (Greek)

Εργασιακό άγχος – λόγοι και συνέπειες

Νιώθετε έντονη κόπωση στη δουλειά ακόμα και το πρωινό πριν καν κάνετε οτιδήποτε; Μήπως θυμώνετε εύκολα και νιώθετε την ανάγκη να κατακρίνετε τους συναδέλφους και τους πελάτες σας; Αν έχετε συμπτώματα άγχους τα οποία συνεχίζουν και κατά την περίοδο που είστε εκτός δουλειάς τότε θα πρέπει να δράσετε άμεσα. Αν από την άλλη τα συμπτώματα αυτά γίνονται ολοένα και πιο έντονα τότε ίσως υποφέρετε από το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης (Burn out).

Στη σημερινή εποχή της αντιμετώπισης διαφόρων προκλήσεων αλλά και εξάσκησης πίεσης από πολλούς παράγοντες, το στρες γίνεται πλέον καθημερινό κομμάτι της ζωής μας. Αν όμως το απλό στρες έχει γίνει μια ανυπόφορη κατάσταση τότε χρειάζεται σίγουρα αντιμετώπιση και από το ίδιο το άτομο αλλά και από τους συναδέλφους και ανωτέρους.

Ποιοί είναι οι λόγοι;
Οι λόγοι για να δημιουργηθεί μια τέτοια κατάσταση είναι πολλοί. Αρχικά ένας από τους λόγους είναι το να κάνεις μια εργασία την οποία δεν αγαπάς ή μέσα στην οποία δε βρίσκεις πάθος.
Ο υπερβολικός φόρτος εργασίας μπορεί επίσης να οδηγήσει σε άγχος και σε μεγαλύτερο βαθμό οδηγεί στο σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης.
Παράλληλα, οι άσχημες σχέσεις μέσα στο χώρο εργασίας, οι διαπληκτισμοί και το αίσθημα της αδικίας είναι επίσης κάποιοι από τους λόγους.

Σημαντικό σημείο αναφοράς για το θέμα αυτό είναι επίσης και η έλλειψη αναγνώρισης και σεβασμού από τους υπολοίπους στο χώρο εργασίας. Αν η προσπάθεια και η σημασία που δίνεται στην εργασία δεν αναγνωρίζονται τότε είναι πολύ πιθανό να βιώσει κάποιος το έντονο αίσθημα του άγχους.

Αντιμετωπίζεται;
Η απάντηση στη πιο πάνω ερώτηση είναι θετική αν και δεν εξαρτάται μόνο από το ίδιο το άτομο που έχει οδηγηθεί στην εξουθένωση. Καταρχήν για να αντιμετωπιστεί ένα πρόβλημα θα πρέπει πρώτα να αναγνωριστεί ότι υπάρχει μέσα στον ίδιο το χώρο εργασίας. Αν μόνο ένα άτομο έχει παρουσιάσει συμπτώματα εξουθένωσης τότε θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μεμονωμένο περιστατικό. Αν όμως το πρόβλημα παρουσιάζεται σε περισσότερα άτομα μέσα σε μια εταιρία τότε ίσως είναι κάτι που η ίδια η εταιρία θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη. Το σύνδρομο της εξουθένωσης μπορεί να αναγνωριστεί αν ξαφνικά έχουν αυξηθεί οι άδειες ασθενείας, έχει πέσει η αποδοτικότητα των υπαλλήλων ή τα άτομα δεν εργάζονται με το ίδιο πάθος που είχαν παλιά.
Συνήθως οι εταιρίες παραβλέπουν τα περιστατικά αυτά. Σε μετέπειτα στάδιο όμως το πιο πιθανό επηρεάζουν άμεσα, οπότε θα πρέπει να αντιμετωπίζονται.

Ακολουθήστε τα πιο κάτω:
  • Αρχικά, αναγνωρίστε ποιοι είναι οι παράγοντες που έχουν οδηγήσει στην εξουθένωση. Το να αναγνωρίσεις ένα πρόβλημα είναι το αρχικό και πιο σημαντικό στάδιο επίλυσης του. Μιλήστε με θετικό τόνο και πραγματικό ενδιαφέρον με τα άτομα για το θέμα αυτό και δώστε τους να καταλάβουν ότι θέλετε να το αντιμετωπίσετε.
  • Αν το πρόβλημα το αντιμετωπίζετε εσείς προσωπικά ανοιχτείτε και μιλήστε για αυτό με κάποιο συνάδελφο ή προϊστάμενο. Ψάξτε μαζί μια λύση. 
  • Αλλάξτε τον τρόπο επικοινωνίας και προσπαθήστε μαζί με τα διάφορα προβλήματα να παρουσιάσετε και τις λύσεις τους  τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο.
  • Οργανώστε το χρόνο σας τόσο προσωπικά όσο και σαν εταιρία ούτως ώστε να αποφεύγονται στο μέγιστο βαθμό οι έντονοι ρυθμοί.
  • Οι ικανότητες, οι γνώσεις και η ειδίκευση κάθε εργαζομένου θα πρέπει να ταιριάζει όσο γίνεται περισσότερο με της ανάγκες της εργασίας του. Με τις κατάλληλες γνώσεις ο καθένας νιώθει πιο έτοιμος να αντιμετωπίζει δύσκολες καταστάσεις και αποφεύγεται το άγχος.
  • Κάντε μια έρευνα όσο αφορά τα συστήματα σας και βρείτε τρόπους να τα κάνετε ακόμη πιο λειτουργικά.
Μπορεί να σας φαίνεται λογικό να υπάρχει άγχος μέσα στο χώρο εργασίας και τα πιο πάνω να μη σας έχουν πείσει να κάνετε κάτι σύντομα. Αναλογιστείτε όμως ότι το άγχος μπορεί να μειώσει κατά πολύ τα εισοδήματα μιας εταιρίας μέσα από απώλεια παραγωγικότητας και άδειες ασθενείας. Το άγχος….. κοστίζει!

Aσπασία Σιμιλλίδου – Θεοδοσίου
Διευθύντρια Προγραμμάτων