The war of Cv's (Greek)

Ο πόλεμος των βιογραφικών – Από την πλευρά του εργοδότη

Έχουμε ακούσει από πολλές εταιρείες να λένε πως όταν βάζουν μια αγγελία για θέση εργασίας είναι απίστευτος ο αριθμός βιογραφικών που λαμβάνουν. Ειδικά στις μέρες μας, που οι άνεργοι έχουν αυξηθεί δραματικά σε αριθμό, οι πλείστοι στέλνουν το βιογραφικό τους παντού. Το πρόβλημα που προκαλείται είναι ότι οι εταιρείες βομβαρδίζονται από εκατοντάδες βιογραφικά και ο Υπεύθυνος Προσωπικού ή εκείνος που κάνει τις προσλήψεις να μην μπορεί να οργανωθεί και μέσα στο χάος μπορεί να χαθούν κάποια βιογραφικά και μέσα σε αυτά να είναι και αυτό του ιδανικού υποψήφιου.

Σκεφτείτε να ανοίγετε το ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο το πρωί και να έχετε εκατοντάδες e-mails από υποψήφιους , ύστερα να βλέπετε κι άλλα στο φαξ. Μέχρι να τα δείτε όλα αυτά έχει ήδη μεσημεριάσει και ακόμα δεν έχετε ξεκινήσει τις καθημερινές σας εργασίες και κατά τη διάρκεια της ημέρας να συνεχίζουν να έρχονται κι άλλα βιογραφικά.

Ακούγετε κουραστικό και αγχωτικό έτσι; Υπάρχουν όμως κάποιοι τρόποι που μπορούν να σας βοηθήσουν να ομαλύνετε λίγο την κατάσταση:
  • Η δημιουργία μιας αίτησης θα ήταν πολύ βοηθητική. Αντί οι υποψήφιοι να στέλνουν το βιογραφικό τους σε κάποιο email, η εταιρεία να δημιουργήσει μια αίτηση την οποία συμπληρώνουν όλοι οι υποψήφιοι. Με αυτό τον τρόπο θα μάθετε μόνο ότι χρειάζεστε να ξέρετε και δεν θα πρέπει να «σκάβετε» μέσα στο βιογραφικό για να βρείτε τα σημεία που σας ενδιαφέρουν.
  • Όταν βάζετε μια αγγελία είτε σε εφημερίδα είτε σε κάποια ιστοσελίδα να είστε όσο πιο συγκεκριμένοι μπορείτε. Π.χ. 5 χρόνια εμπειρίας απαραίτητα ή Σχετικό πτυχίο απαραίτητο για να μην λαμβάνετε βιογραφικά που να μην πληρούν τα κριτήριά σας.
  • Στην αγγελία να αναγράφονται και οι υπευθυνότητες και ο ρόλος του ατόμου στην εταιρεία. Έτσι, αν είναι μια διευθυντική θέση κάποιος υποψήφιος ο οποίος δεν έχει εμπειρία μόλις δει τις υπευθυνότητες θα καταλάβει και ο ίδιος από μόνος του ότι δεν θα μπορεί να αντεπεξέλθει.
  • Αν προσφέρετε ψηλό πακέτο απολαβών είναι καλύτερα να μην το βάζετε στην αγγελία. Ο λόγος; Επειδή με το που θα δει ένας υποψήφιος ένα ελκυστικό πακέτο απολαβών θα σκεφτεί: «Ας στείλω το βιογραφικό μου και ότι είναι να γίνει ας γίνει. Αφού είναι καλά τα λεφτά δεν έχω να χάσω τίποτα.» Όσον αφορά τον υποψήφιο, αυτό ισχύει, ότι δεν έχει να χάσει τίποτα αλλά εσείς χάνετε πολύτιμο χρόνο όταν σας έρχονται τέτοια βιογραφικά.
  • Θα μπορούσατε να  προσλάβετε καινούργιους υπαλλήλους μέσω κάποιου πρακτορείου εύρεσης εργασίας. Φυσικά αυτό θα κοστίσει περισσότερα, αλλά θα γλυτώσετε πάρα πολύ ώρα και οι υποψήφιοι που θα έρχονται για συνέντευξη θα είναι μόνο όσοι πληρούν τα δικά σας κριτήρια.

Bianca Allery
Διευθύντρια Πελατειακών Σχέσεων