What happens with our goals? (Greek)

Τι γίνεται με τους στόχους;

«Θα σταματήσω το κάπνισμα», «θα σταματήσω να αναβάλλω εργασίες», «θα οργανωθώ καλυτέρα», «θα απαντώ πιο συχνά τα emails μου», και πάει λέγοντας. Στόχοι που θέτονται κάθε πρωτοχρονιά  η οποία σηματοδοτεί την αρχή μιας περιόδου, άρα μια «καθαρή σελίδα» Η αρχή ενός χρόνου είναι η ιδανική στιγμή να βάλουμε κάποιους  καινούριους στόχους. Και ενώ τις πρώτες ημέρες υπάρχει ενθουσιασμός και πείσμα στο να φτάσουμε και να επιτύχουμε τους στόχους που βάλαμε την πρωτοχρονιά, επιστρέφοντας πίσω στην εργασία μας, ο ενθουσιασμός ξεφουσκώνει. Στην προσπάθεια μας να προλάβουμε τις δουλείες μας, οι στόχοι μας ξεχνιούνται μέσα στα συρτάρια. Πάμε πίσω στην άνεση της ρουτίνας  μας  και κάνοντας ακριβώς τα αντίθετα από όλα όσα είπαμε ότι θα αλλάζαμε με τον νέο χρόνο.
Γιατί όμως γίνεται αυτό;  Απαντώντας στο Γιατί  καθορίζουμε στόχους  βλέπουμε  ότι  χωρίς τους στόχους οι άνθρωποι μένουν στάσιμοι. Καθορίζοντας στόχους μπορούμε να επιτυγχάνουμε περισσότερα, να βελτιώνουμε την απόδοση, να αυξήσουμε  την παρακίνησή μας, να αισθανόμαστε μεγαλύτερη ικανοποίηση για τα επιτεύγματά μας μεγαλώνοντας έτσι την αυτοπεποίθησή μας.
Πως θέτονται στόχοι; Με ποια κριτήρια; Για μεγαλύτερες πιθανότητες υλοποίησης των στόχων σας, εισηγούμαστε λοιπόν να ξεκαθαρίσετε τους στόχους από τις επιθυμίες, τις  φαντασιώσεις, και τα όνειρα του τύπου « Θέλω να αποκτήσω πολλά  λεφτά» και να ακολουθήσετε μια μεθοδολογία για την επίτευξη τους.
Τα χαρακτηριστικά των στόχων. Κάθε στόχος πρέπει να είναι εφικτός  και Ρεαλιστικός, να βρίσκεται δηλαδή  μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας.  Να είναι ξεκάθαρος, συγκεκριμένος και μετρήσιμος. Να μπορείτε δηλαδή να τον περιγράψετε εύκολα και με σαφήνεια. Να έχει χρονικό περιθώριο, μια προθεσμία υλοποίησης, μια δόση πρόκλησης για να πεισμώσουμε να τους πετύχουμε, και να υπάρχει σίγουρα κάποια ανταμοιβή η οποία θα ενδυναμώσει τα κίνητρα μας .
Μεθοδολογία. Ξεκινώντας με την στοχοθέτηση, πρέπει να γνωρίζουμε  τον τρόπο, δηλαδή  ποια πράγματα πρέπει να  γίνουν  για την υλοποίηση του  στόχου. Χρειάζεται και η σωστή μεθοδολογία, να αφιερωθεί  χρόνος και ενέργεια για την υλοποίηση του. Αλλά ακόμα και αν δεν καταφέρουμε να επιτύχουμε όλους τους στόχους μας, ας μην απογοητευτούμε. Η  αποτυχία είναι η ευκαιρία  να δούμε τι κάναμε λάθος και να επαναπροσδιορίσουμε τους στόχους μας.
Ο  Αριστοτέλης είπε ότι ο τελικός σκοπός κάθε ανθρώπινης πράξης είναι η επίτευξη της προσωπικής ευτυχίας. Ότι κάνει ένας άνθρωπος είναι με σκοπό να αυξήσει την ευτυχία του .Οι στόχοι δίνουν  σκοπό σε ότι κάνετε, σας επιτρέπουν  να ελέγχετε τις αλλαγές της ζωής σας και να αισθάνεστε πιο ευτυχισμένοι, δυνατοί και πιο αποτελεσματικοί.

Μαρίνα Ξενοφώντος Μιχάηλου
Διευθύντρια Προγραμμάτων