What is coaching? (Greek)

Τι είναι το coaching;

Το coaching αποτελεί μορφή συμμαχίας μεταξύ δύο ατόμων – του coach και του πελάτη (μπορεί να είναι συνάδελφος, υπάλληλος, εξωτερικός πελάτης, κ.τ.λ.). Αποκλειστικός σκοπός είναι η ενθάρρυνση και παρακίνηση του πελάτη προς τους στόχους του/της, μέσω της συνομιλίας. Το coaching μπορεί να πάρει τη μορφή προσωπικής ή εργασιακής ανάπτυξης, διευκρίνησης στόχων, επίλυσης προβλημάτων, και γενικά επίτευξης της καλύτερης δυνατής απόδοσης.

Το coaching δεν είναι ψυχοθεραπεία. Ο coach δεν ‘σκάβει’ το παρελθόν, ούτε λύνει τυχόν ψυχολογικά προβλήματα. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο πελάτης αναφέρεται στον κατάλληλο ειδικό.

Μερικές συμβουλές για αποτελεσματικό coaching:
  • Άκου προσεκτικά τον πελάτη, δίχως να επιβάλλεις γνώμες και συμβουλές. Είναι σημαντικό ο πελάτης να βρει μόνος τη λύση
  • Κάνε τις σωστές ερωτήσεις για να επιτρέψεις στον πελάτη να βρει ο ίδιος τις απαντήσεις του  και να επιληφθεί του προβλήματος που τον απασχολεί
  • Κάνε ερωτήσεις, οι οποίες θα μεταμορφώσουν τις αντιλήψεις των αδυναμιών του πελάτη σε πιθανές δυνατά σημεία
  • Δείξε συναισθηματική κατανόηση απέναντι στον άλλο, κατάλαβε τη θέση του και νοιώσε αυτά που νοιώθει
  • Χρησιμοποίησε άλλα εργαλεία, όπως τα ψυχομετρικά τεστ, σε συνδυασμό με το coaching ως μια βάση συζήτησης και ‘σκαψίματος’ για περαιτέρω πληροφορίες

Η δύναμη του coaching είναι στην ώθηση που δίνει προς τη βελτίωση των δυνατοτήτων, η οποία προέρχεται από την κατανόηση των στόχων μας και την αναγνώριση των βημάτων που χρειάζονται για την επίτευξή τους.

Ντίνος Συμεωνίδης
Σύμβουλος Ανθρώπινου Δυναμικού