What will you be doing in August? (Greek)

Εσείς τι θα κάνετε τον Αύγουστο ;

Τι νομίζετε για αυτό τον Αύγουστο; Θα πάμε διακοπές, θα περάσουμε όσο ξέγνοιαστα όσο πέρυσι και  γυρίζοντας θα είναι όλα μια χαρά; Θα επανέλθουμε μαυρισμένοι, χαλαροί και νωχελικά θα ξεκινήσουμε να δουλεύουμε; Αν δεν πιστεύετε ότι τα πιο πάνω θα συμβούν και αν έχετε στο μυαλό σας μια άλλη σκέψη για τον Σεπτέμβρη που έρχεται, τότε οι διακοπές μας έχουν διπλή ιδιότητα; χαλάρωσης και ανασυγκρότησης. Διότι αυτός ο Σεπτέμβρης προβλέπεται πιο καυτός από τους προηγούμενους και για τον περάσουμε επιτυχημένα, καλό θα ήταν να κάνουμε κάποιες αλλαγές , στην απόδοση μας και στην αποτελεσματικότητα μας. Γιατί; Διότι όπως λέει και ο Charles Darwin με τον  Herbert Spencer , επιβιώνουν οι ικανότεροι, οι δυνατότεροι και οι πιο αποτελεσματικοί (Τhe survival of the fittest). Αν θέλετε να σκεφτείτε πόσο μπορείτε να φέρετε την αλλαγή, τα πιο κάτω θα σας δώσουν κάποιες ιδέες στο πώς να γίνετε εξαιρετικά αποτελεσματικοί:
  • Τα σημαντικά, τα επείγοντα, τα «αγαπημένα σας» και οι προτεραιότητες . Πόσα από τα  επείγοντα σας είναι και σημαντικά; Τι είναι σημαντικό; Πως αποφασίζετε ποια είναι ποια; Τρέχετε συνεχώς να σβήσετε φωτιές; Που επενδύετε τον χρόνο σας; Ολοκληρώνετε πρώτα τις εργασίες που πρέπει ή ότι σας αρέσει; Και αν ναι μένουν πίσω οι εργασίες που θα φέρουν τον οργανισμό πιο κοντά στους στόχους του;  Ξερώντας ποια είναι τα σημαντικά, θέτονται οι προτεραιότητες των εργασιών. Η αξία που θα έχει η συγκεκριμένη εργασία για τον οργανισμό  προσδιορίζει και καθορίζει τις  προτεραιότητες, τις δραστηριότητές σας.
  • Έχοντας το εργασιακό σας GPRS. Οι εξαιρετικά αποτελεσματικοί άνθρωποι, δεν μπαίνουν το πρωί στο γραφείο και ξεκινούν να εργάζονται πάνω σε ότι βρουν πάνω στο γραφείο τους ή στον φάκελο των εισερχομένων τους. Έχουν προγραμματίσει την ημέρα τους από την προηγούμενη και το πρωί που θα έρθουν στο γραφείο ( αν δεν έχουν ήδη δει τα εισερχόμενα τους προηγουμένως), αναθεωρούν το πρόγραμμα με βάση όσα έχουν προκύψει.
  • Είναι Οργανωμένοι και εξοπλισμένοι με τα κατάλληλα εργαλεία. Πόση ώρα σας παίρνει να ψάχνετε ένα συγκεκριμένο αριθμό τηλεφώνου, ένα έγγραφο, ή ένα email; Οι αποτελεσματικοί άνθρωποι είναι οργανωμένοι και δεν χάνουν χρόνο στο  ψάξιμο. Γνωρίζουν ότι χάνεται χρόνος μέχρι να επανέλθουν στην αρχική κατάσταση συγκέντρωσης . Έχουν δημιουργήσει τα δικά τους συστήματα οργάνωσης, έχουν επενδύσει σε αυτά για να τους βοηθούν να βρίσκουν ότι χρειάζονται, όταν το χρειάζονται, να οργανώνονται,  και δεν περιμένουν να πάνε τα πράγματα καλύτερα για να μπορέσουν να τα αγοράσουν. Στον πόλεμο δεν περιμένεις να νικήσεις για να αγοράσεις όπλο.
  • Αναθέτουν εργασίες .Μια από τις προκλήσεις των ατόμων σε εποπτικές ή διευθυντικές θέσεις είναι ότι κρατούν προηγούμενες  εργασίες τους, κοντά τους. Αντίθετα, οι εξαιρετικά αποτελεσματικοί άνθρωποι,  αναθέτουν. Δεν ξοδεύουν  το χρόνο τους σε εργασίες που μπορεί να κάνει κάποιος άλλος. Αντ 'αυτού, επικεντρώνονται στις εργασίες που έχουν περισσότερο όφελος για τον οργανισμό και που οι άλλοι δεν μπορούν ή δεν πρέπει να κάνουν.
  • Έχουν πειθαρχία . Ποια η χρήση  οποιουδήποτε εργαλείου ή στοχοθέτησης αν δεν γίνεται τίποτα προς επίτευξη του ή αν δεν χρησιμοποιείται; Οι αποτελεσματικοί άνθρωποι έχουν πειθαρχεία και ακολουθουν την στρατηγική που χαράζουν. Ακόμα και αν παρεκκλίνουν της πορείας τους, έχουν την δυνατότητα να επανέρχονται γρήγορα, αναγνωρίσουν τι τους διακόπτει, και να το αντιμετωπίζουν.
  • Δεν σταματούν να μαθαίνουν και να βελτιώνονται. Όταν δεν γνωρίζουν την απάντηση, εργάζονται για να βρουν  αυτό που αναζητούν. Ψάχνουν και μαθαίνουν τις  απαιτούμενες δεξιότητες και την κατάρτιση, έχουν το κίνητρο, την παρακίνηση και κάνουν τα πράγματα να συμβούν.
 Τα βήματα είναι πολλά και μικρά, ο Αύγουστος θα μπορούσε να ήταν ένας καλός μήνας να ξεκινήσει κάποιος που θα παραμείνει στο γραφείο. Οι υπόλοιποι, ξεφεύγοντας από τις καθημερινές εργασίες μας , θα μπορούσαμε  να βάλουμε κάτω ένα σχέδιο αύξησης της αποτελεσματικότητας  όπου θα εφαρμόσουμε  με την επάνοδο μας στην εργασία μετά τις θερινές διακοπές! Τελικά θα σκεφτείτε  τι είναι εκείνο που μπορείτε να κάνετε για να γίνετε εξαιρετικά αποτελεσματικοί; Ακόμα και αν βρίσκεστε στην ξαπλώστρα μιας υπέροχης παραλίας; Αξίζει τον κόπο διότι είναι και θέμα επιβίωσης!

Μαρίνα Ξενοφωντος Μιχάηλου
Διευθύντρια Προγραμματων