Winning over procrastination (Greek)

Νικήστε το τέρας της Αναβλητικότητας!

 «Δουλεύω καλύτερα όταν τα αφήνω όλα την τελευταία στιγμή» , « Δεν έχω χρόνο τώρα», « είναι πολύπλοκη αυτή η αναφορά και θα μου πάρει  πολύ χρόνο». Πόσες φορές αφήνουμε μια εργασία που δεν μας αρέσει; Η βαριόμαστε και  βρίσκουμε χίλιες δικαιολογίες για να μην δουλέψουμε σε μια εργασία; Όλα αυτά είναι συμπτώματα της αναβλητικότητας, της αδικαιολόγητης  καθυστέρησης στην ολοκλήρωση μιας εργασίας αντικαθιστώντας την συχνά με εργασίες ή πράξεις που είναι πιο ευχάριστες.

Γιατί αναβάλλουμε; Συνήθως αναβάλλουμε εργασίες που μπορεί να μας είναι  δυσάρεστες ή πολύ μεγάλες και απαιτούν πολύ χρόνο και συγκέντρωση. Αναβάλλουμε επίσης όταν  έχουμε πολλή δουλειά και δεν ξέρουμε από πού να αρχίσουμε.

Ποιες οι συνέπειες της αναβλητικότητας; Παρόλο που ακούγεται απλό, μπορεί να υπάρξουν σοβαρές συνέπειες διότι  μεταθέτοντας εργασίες χρονικά, το άτομο φτάνει στο σημείο όπου η συγκεκριμένη εργασία γίνεται επείγουσα και πάνω στην πίεση της ολοκλήρωσης είναι πιθανόν να γίνουν λάθη, ίσως χρειαστεί να επαναληφθεί η εργασία, να υπάρξουν καθυστερήσεις ή ακόμα και να χαθούν προθεσμίες.

Πως αντιμετωπίζεται;
  • Εάν η εργασία που έχετε να κάνετε είναι μεγάλη και δυσάρεστη, χωρίστε την σε μικρά κομμάτια. Αυτό θα βοηθήσει να μειώσετε το άγχος και την δυσαρέσκεια σας.
  • Αν δεν έχετε ξεκάθαρες οδηγίες, ζητήστε διευκρινήσεις ή ακόμα και βοήθεια. Αν ζητήσετε βοήθεια είναι πολύ πιθανόν να υπάρξουν κάποιοι που ευχαρίστως θα ήθελαν να βοηθήσουν. Αυτό μπορεί να κάνει και τη διεκπεραίωση των εργασιών πιο ευχάριστη, αφού καλλιεργεί και το ομαδικό πνεύμα. 
  • Σκεφτείτε  πόσο καλύτερα θα νοιώθετε με την ολοκληρώσει της εργασίας, αντισταθείτε στον πειρασμό να ασχοληθείτε με πιο ευχάριστα πράγματα και πιέστε τον εαυτό σας να ξεκινήσετε.  
  • Οργανωθείτε καλυτέρα. Εντάξετε στο ημερήσιο σας πρόγραμμα όλες τις εργασίες  που χρειάζεται να κάνετε ή το να φτιάξετε μια λίστα με αυτά. Για πολλούς, αυτός ειναι ένας χρήσιμος τρόπος να οργανωθούν καλύτερα και να μειώσουν την αναβλητικότητά τους.
  • Υποσχεθείτε ένα δώρο στον εαυτό σας όταν ολοκληρωθεί η εργασία. Μέσω της ανταμοιβής,  ενισχύεται η αυτοπεποίθησή σας και κάνει πιο ευχάριστη τη διαδικασία.
  • Βάλτε χρονοδιαγράμματα. Πείτε στον εαυτό σας ότι «αυτό θα το έχω κάνει μέχρι το τέλος της βδομάδας ή μέχρι το τέλος του χρόνου» και  δεσμεύσετε τον εαυτό σας για ότι ξεκινήσετε να κάνετε.
Η αναβλητικότητα μπορεί να νικηθεί και σίγουρα να σας φέρει πιο κοντά στους στόχους σας. Όπως είπε και ο Γιόχαν Βόλφγκανγκ Γκαίτε «Τα Πράγματα που έχουν μέγιστη σημασία δεν πρέπει να είναι στο έλεος εκείνων που έχουν ελάχιστη».
                     
 Μαρίνα Ξενοφώντος Μιχάηλου
Διευθύντρια Προγραμμάτων