Assertive communication skills (Greek)
Τεχνικές αποτελεσματικής επικοινωνίαςΑν ανοίξεις οποιοδήποτε σχολικό βιβλίο θα βρεις μέσα τόσα πολλά πράγματα τα οποία διδάσκονται τα παιδιά σήμερα. Κάτι όμως το οποίο πραγματικά θα έπρεπε να διδασκόμαστε ίσως από την παιδική ηλικία, όπου ο χαρακτήρας μας πλάθεται και σαν σφουγγάρια απορροφούμε γνώσεις, είναι η Επικοινωνία. Κάτι το οποίο χρησιμοποιούμε καθημερινά στις σχέσεις μας με συναδέλφους, γονείς, συντρόφους, παιδιά, φίλους. Τελικά υπάρχουν τεχνικές που θα μας βοηθήσουν να επιτύχουμε μια πιο σωστή επικοινωνία; Αν ναι, είναι πλέον αργά αφού η παιδική ηλικία έχει ήδη περάσει;
Πώς επικοινωνώ σωστά;
Ένας άνθρωπος για να επικοινωνήσει σωστά θα πρέπει καταρχήν να κατανοήσει ότι όλοι μας έχουμε την επιλογή στην επικοινωνία. Τι σημαίνει αυτό; Έχουμε την επιλογή να συμπεριφερθούμε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Εμείς και κανένας άλλος. Αν βρισκόμαστε σε μια κατάσταση και αποφασίσουμε να λειτουργήσουμε με ένα τρόπο, πρέπει να γνωρίζουμε ότι υπήρχε κι άλλος τρόπος αλλά δεν τον επιλέξαμε. Μόνο έτσι θα πάρουμε στα χέρια μας τα ηνία του τρόπου που συμπεριφερόμαστε και θα καταφέρουμε να δουλέψουμε για να βελτιώσουμε κάποια πράγματα. Αν απλά κρατιόμαστε από τη δικαιολογία ότι κάποιοι άλλοι μας αναγκάζουν να επικοινωνούμε με συγκεκριμένο τρόπο τότε απλά δε θα βελτιωθούμε.
Για να επικοινωνούμε καλύτερα με τους άλλους θα πρέπει πρώτα να μπορούμε να κατανοήσουμε τη διαφορετικότητα του καθενός και να δεχτούμε κάποια στοιχεία του χαρακτήρα του. Αν για παράδειγμα επικοινωνούμε καθημερινά με κάποιο τον οποίο οι περισσότεροι τον έχουν ‘βαφτίσει’ με επίθετα όπως ‘δύσκολος’ ή ‘ιδιότροπος’, τότε θα του συμπεριφερόμαστε κι εμείς με τρόπο που αρμόζει σε ένα τέτοιο άνθρωπο. Θα πρέπει να αφαιρέσουμε τις ταμπέλες που βάζουμε συχνά στους ανθρώπους και να επικοινωνούμε μαζί τους θετικά.
Τι είναι η θετική επικοινωνία δηλαδή;
Έχουμε μια θετική επικοινωνία όταν διεκδικούμε τα δικαιώματα μας και ανταλλάζουμε τις ιδέες μας με άλλους με τρόπο σωστό, χωρίς να καταπατούμε τα δικά τους δικαιώματα. Για παράδειγμα, αν θέλουμε να εκφράσουμε κάποια διαφωνία, θα το κάνουμε αυτό αλλά με τρόπο ο οποίος δε θα καταπατά και δε θα υποτιμά τις απόψεις των υπολοίπων.
Το τι λέω και το πώς το λέω...
Πολλές φορές λέμε κάτι το οποίο είναι αρνητικό, αλλά ο τρόπος που θα το πούμε το κάνει ακόμη χειρότερο. Αντικαταστήστε το ‘Με θυμώνεις!’ με τη φράση ‘Έχω θυμώσει!’ Δεν αλλάζει το νόημα, αλλά παίρνει το βάρος από το άλλο άτομο και το βάζει πάνω σας. Κάντε τέτοιες αλλαγές στον τρόπο που λέτε κάποια πράγματα και πολύ πιθανό η ανταπόκριση που θα πάρετε να είναι διαφορετική.
Τέλος, μπορεί η επικοινωνία να μη διδάσκεται στην παιδική ηλικία , ποτέ δεν είναι αργά όμως να κάνουμε κάποιες αλλαγές που θα μας επιφέρουν θετικά αποτελέσματα.
Ασπασία Σιμιλλίδου - Θεοδοσίου
Διευθύντρια Προγραμμάτων