Creating a strong brand (Greek)

Δημιουργία δυνατού brand.

“Αποφάσισα να αγοράσω μια ηλεκτρική συσκευή για την κουζίνα που τη χρειάζομαι επειγόντως”, μου είπε μια γνωστή μου προχθές. Φυσικά η πρόταση που μου είπε αμέσως μετά περιλάμβανε το όνομα το οποίο θα προτιμούσε να αγοράσει λόγω του ότι είναι «γνωστό» όπως μου είπε. Κι εγώ την ευχαρίστησα γιατί μου έδωσε την ιδέα για το άρθρο αυτό.

Πώς αγοράζουμε;
Όταν βρίσκομαι ανάμεσα σε κόσμο παρατηρώ διάφορα. Κάτι που μου έχει κινήσει το ενδιαφέρον είναι ότι ακόμα και σε περιόδους οικονομικής ύφεσης ο κόσμος αγοράζει ακόμα με παράγοντα το όνομα. Σκεφτείτε πράγματα που αγοράζετε ξεκινώντας από τα πιο απλά. Μια βόλτα να κάνεις σε μια υπεραγορά θα δεις ότι τα ‘καλά ονόματα’ πουλούν περισσότερο. Το ίδιο και στα είδη ένδυσης και υπόδησης, στα καλλυντικά και στα αρώματα, στις ηλεκτρικές συσκευές και τα αυτοκίνητα. Ο καθένας όταν αποφασίσει να κάνει μια αγορά δεν αγοράζει μόνο προϊόν αλλά και μάρκα, φήμη, το όνομα γενικά. Αγοράζουμε όλο το πακέτο. Είμαστε διατεθειμένοι να ξοδέψουμε και περισσότερα; Ναι, αφού είναι πλέον πολύ κοινότυπη η φράση ‘Δώσε κάτι περισσότερο για να πάρεις κάτι καλύτερο’. Μη μου πείτε… Είναι κάτι που το λέμε πολύ συχνά. Άρα υπάρχει ανάγκη ο κάθε οργανισμός να δημιουργήσει το δικό του Brand; Την απάντηση την έχω ήδη δώσει.

Τι πρέπει να κάνει η κάθε εταιρία σήμερα;
Σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ η κάθε εταιρία θα πρέπει να δουλέψει πάνω στη δημιουργία, ανάπτυξη αλλά και διατήρηση ενός μεγάλου, αξιόπιστου και δυνατού ονόματος στην αγορά.

Χτίζοντας διαφοροποιημένη αξία.
Η έννοια της διαφοροποίησης σήμερα παίρνει άλλη μορφή. Η κάθε εταιρία θα πρέπει να διαχειρίζεται τη στρατηγική της ούτως ώστε να μη μπορεί ο ανταγωνισμός να αντιγράψει ή να χτυπήσει το δικό σας ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Θα πρέπει να δουλέψετε σημαντικά πάνω σε αυτό για να αποφύγετε όσο μπορείτε την αντιγραφή.

Συναισθηματικοί σύνδεσμοι.
Το δικό σας brand θα πρέπει να περιλαμβάνει παράγοντες που να βοηθούν το αγοραστικό σας κοινό να νιώθει θετικό συναίσθημα όταν σκέφτεται το δικό σας όνομα. Πόση ασφάλεια αισθάνεται αγοράζοντας το δικό σας προϊόν; Πόση αναγνώριση παίρνει κάποιος; Νιώστε πρώτοι εσείς το συναίσθημα.

Χτίσιμο εσωτερικής κουλτούρας.
Μπορείτε να δημιουργήσετε το καλύτερο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Να έχετε κάτι τόσο μοναδικό που πολύ δύσκολα θα αντιγράψει κάποιος. Αν όμως όλο αυτό δε διοχετεύεται στην εσωτερική σας κουλτούρα τότε έχετε χάσει κατά πολύ το παιχνίδι. Φανταστείτε να θέλετε να δημιουργήσετε ναι προσωπική εικόνα προς τα έξω αλλά το ντύσιμο ή η συμπεριφορές σας να μην αρμόζουν. Το ίδιο συμβαίνει και στις επιχειρήσεις. Η διαμόρφωσης μιας κουλτούρας που θα συνοδεύει πάντα το όνομα που θέλετε να δημιουργήσετε ξεκινά ακόμη και από την προσεκτική πρόσληψη ανθρώπων που μπορούν να μεταφέρουν σωστά αυτό που θέλετε να δημιουργήσετε. Έπειτα το παράδειγμα θα πρέπει να δίνεται από τον ηγέτη ή τους ηγέτες, αναλόγως του μεγέθους της εταιρίας, και να ακολουθείται από τους υπόλοιπους.

Συνεχής καινοτομία.
Η καινοτομία θα πρέπει να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της εταιρικής κουλτούρας και όχι μια απλή ανταγωνιστική κίνηση.

Η δημιουργία ενός δυνατού brand δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Υπάρχουν πολλά ακόμα που θα πρέπει να γίνουν, αλλά ίσως με τα πιο πάνω κάνετε μια αρχή.

Ασπασία Σιμιλλίδου Θεοδοσίου
Διευθύντρια Προγραμμάτων