Empathy and social skills (Greek)
Ενσυναίσθηση και κοινωνικές δεξιότητες‘Πόσο με νιώθεις!’ Πολλές φορές νιώθουμε ότι κάποιος με τον οποίο συνομιλούμε ή μοιραζόμαστε κάποια πράγματα πραγματικά μπορεί να μας ‘νιώσει’. Πώς γίνεται αυτό; Μιλάμε εδώ για την τελευταία περιοχή της Συναισθηματικής Νοημοσύνης που είναι η απόκτηση ενσυναίσθησης (empathy), η οποία θα μας οδηγήσει στο να αποκτήσουμε κοινωνικές δεξιότητες και να μπορούμε πιο εύκολα να δημιουργούμε σχέσεις εμπιστοσύνης με τους γύρω μας.
Τι είναι η Ενσυναίσθηση;
Υπάρχει διαφορά μεταξύ συμπάθειας (sympathy) και ενσυναίσθησης (empathy).
Όπως η ικανότητα να αισθάνεται κανείς συμπάθεια, έτσι και η ικανότητα της συναισθηματικής ταύτισης είναι ένδειξη ανθρωπιάς και γι’ αυτό συχνά οι δύο έννοιες συγχύζονται. Η συμπάθεια είναι μια συναισθηματική αντίδραση, άμεση και μη ελεγχόμενη, η οποία κατακλύζει το άτομο όταν αυτό φαντάζεται τον εαυτό του στη θέση στην οποία βρίσκεται κάποιος άλλος. Η ενσυναίσθηση, από την άλλη πλευρά, αποτελεί μια ικανότητα που μαθαίνεται ή μια στάση ζωής, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην προσπάθεια να έρθει κανείς σε επαφή, να επικοινωνήσει και να κατανοήσει τους άλλους, αναφορικά με καταστάσεις τις οποίες βιώνει το άτομο καθώς και τις εμπειρίες ή τα συναισθήματα που έχει. Η ενσυναίσθηση μας καλεί σε μια μικρή προσπάθεια, ώστε να μπορέσουμε να μπούμε στη θέση του άλλου χωρίς να χάσουμε την ακεραιότητα της δικής μας ύπαρξης. Η ενσυναίσθηση μας παρακινεί να κάνουμε ένα μικρό βήμα, με τεράστια όμως επίδραση στις διαπροσωπικές επαφές μας.
Πώς κατορθώνεται η Ενσυναίσθηση;
Η Ενσυναίσθηση, δεν είναι μια υπόθεση «όλα ή τίποτα» και υπάρχει σε κάθε άτομο. Επιπλέον, ένα άτομο μπορεί να θεωρείται ότι έχει περισσότερο ή λιγότερο αναπτυγμένη ενσυναίσθηση και να έχει την τάση να χρησιμοποιεί την ικανότητά του αυτή – ανάλογα, για παράδειγμα, με το απέναντι σε ποια άτομα βρίσκεται.
Η ενσυναίσθηση μπορεί να εκφραστεί με όρους χαράς, λύπης, ενθουσιασμού, μιζέριας, σύγχυσης και πόνου. Συχνά περιγράφεται ως «η ικανότητα να βλέπεις τον κόσμο με τα μάτια του άλλου», κάτι που υπονοεί ότι πρόκειται απλά για την ανάπτυξη της ικανότητας να φαντάζεσαι αυτό που κάποιος σκέφτεται και νιώθει σε μια δεδομένη κατάσταση. Πρόκειται για μια προσπάθεια να κατανοεί κανείς, να βιώνει, να αισθάνεται πράγματα με τον ίδιο τρόπο που το κατορθώνει ένα άλλο άτομο. Είναι απίθανο βέβαια κάποιος που έχει αναπτυγμένη την ικανότητα της ενσυναίσθησης να γνωρίζει τι ακριβώς αισθάνεται ένα άλλο άτομο. Είναι όμως η προσπάθεια να κατανοήσεις όσα περισσότερα μπορείς.
Σε τι θα βοηθήσει;
Με το να μπορείς να κατανοείς τους άλλους πιο εύκολα δημιουργείς σχέσεις εμπιστοσύνης και σεβασμού. Όλο αυτό μπορεί να βοηθήσει στις εργασιακές αλλά και στις προσωπικές σχέσεις. Ποιός δε θα ήθελε να εργάζεται ή να συμβιώνει με κάποιο που μπορεί να τον κατανοήσει;
Ασπασία Σιμιλλίδου - Θεοδοσίου
Διευθύντρια Προγραμμάτων