Employing effectively (Greek)

Σωστή επιλογή προσωπικού

Ας ξεκινήσουμε με μια αλήθεια πάνω στο θέμα αυτό! Δε σηκώνει ούτε και ένα λάθος! Η λανθασμένη επιλογή ενός ατόμου σε μια επιχείρηση μπορεί να κοστίσει πολλά χρήματα και αυτό είναι ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός. Πού όμως πάμε λάθος και γιατί; Πώς μπορούμε να βελτιωθούμε στον τομέα αυτό; Στις μέρες μας δε χωράνε πολλά λάθη στο θέμα πρόσληψης και αυτό λόγω όχι μόνο του κόστους αλλά και της ψυχολογίας των υπολοίπων μέσα στην εταιρία μας.

Πράξη πρώτη! Ξέρω τι θέλω;

Πολλές φορές δεν έχουμε σαν εταιρία μια συγκεκριμένη διαδικασία ή αν έχουμε δεν ακολουθείτε πάντα. Θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να ορίσουμε τη διαδικασία την οποία μπορούμε να αλλάζουμε αναλόγως των αναγκών μας συχνά. Δηλαδή από πού ξεκινούμε με το άνοιγμα μιας θέσης και που καταλήγουμε; Θα κάνουμε συνεντεύξεις ή κάτι άλλο; Όλα αυτά πρέπει να οριστούν από την αρχή.
Έπειτα όπως λέει και ο υπότιτλος πιο πάνω, πρέπει να αποφασίσουμε τι ψάχνουμε. Θα πρέπει να ορίσουμε τι προσόντα αναζητούμε τόσο ακαδημαϊκά όσο και σε θέματα προσωπικότητας. Αυτό καθορίζεται αναλόγως με το τι απαιτεί η θέση αλλά και γενικά το σύνολο της εταιρίας. Ας δώσουμε εδώ ιδιαίτερη σημασία στο να το επεξηγήσουμε αυτό. Καταρχήν μια θέση απαιτεί από μόνη της κάποια ιδιαίτερα προσόντα. Εκτός από τα ακαδημαϊκά μπορεί να απαιτεί έντονη διαχείριση χρόνου, απαιτητικά ωράρια, να δουλεύει κάποιος σε ομάδα και διάφορα άλλα. Σημαντικό ρόλο παίζει όμως και γενικά η κουλτούρα μιας εταιρίας. Την κουλτούρα μιας εταιρίας αποτελούν σε πολύ γενικές γραμμές ο τρόπος επικοινωνίας τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά, το όραμα και οι αξίες της και όλα όσα περιβάλλονται γύρω από αυτά τα θέματα. Το νέο άτομο που θα προσλάβετε μην ξεχνάτε ότι θα αποτελέσει μέρος αυτής της κουλτούρας που θέλετε να διατηρήσετε.
Όλα τα πιο πάνω θα ορίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα αποφασίσετε να προσλάβετε. Αφού είναι πλέον ξεκάθαρα τα πράγματα τότε μόνο μπορείτε να προχωρήσετε.

Πράξη δεύτερη! Ποια εργαλεία θα χρησιμοποιήσω;

Αυτό είναι ένα καθοριστικής σημασίας ερώτημα. Υπάρχουν πολλά εργαλεία σήμερα τα οποία από μόνα τους ή και σε συνδυασμό αποτελούν μεγάλο βοήθημα στους εργοδότες. Φτάνει βέβαια να χρησιμοποιηθούν με το σωστό τρόπο και τη σωστή στιγμή. Τα πιο κοινά εργαλεία είναι τα εξής:
  • Τεστ προσωπικότητας: Υπάρχουν πολλά στην αγορά τα οποία καλύτερα να χρησιμοποιηθούν και να αναλυθούν τα δεδομένα τους από κάποιο ειδικό. Χρησιμοποιούνται αν όντως θέματα προσωπικότητας επηρεάζουν έντονα την εργασία.
  • Συνεντεύξεις: Ίσως είναι η πιο παλιά και πιο συνηθισμένη μέθοδος. Σίγουρα μέσα από μια προσωπική συνέντευξη μπορείς να αντιληφθείς πολλά για την προσωπικότητα και τις δεξιότητες ενός ατόμου φτάνει να γίνει σωστά με τις ανάλογες ερωτήσεις. Μια συνέντευξη, όμως από μόνη της δεν μπορεί να καθορίσει κατά πόσο ένα άτομο είναι το σωστό για τη θέση. Χρειάζεται πολλές φορές να χρησιμοποιηθεί συνδυασμός μεθόδων.
  • Βιογραφικά δεδομένα: Ουσιαστικά τα βιογραφικά δεδομένα σε βοηθούν να καθορίσεις κατά πόσο θα προχωρήσεις σε μια συνέντευξη ή σε κάποιο άλλο εργαλείο αξιολόγησης. Σήμερα το βιογραφικό σημείωμα είναι απλά κάποια δεδομένα τα οποία θα αξιολογήσετε αργότερα.
  • Τεστ γνωστικών ικανοτήτων: Αναλόγως με τη φύση της εργασίας ίσως υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες γνωστικές ικανότητες που θέλετε να εξετάσετε. Αυτό μπορεί να γίνει υπό μορφή γραπτής η προφορικής εξέτασης.
  • Κέντρα αξιολόγησης: Χρησιμοποιούν πολλαπλές μεθόδους (τεστ, συνέντευξη, παιχνίδια ρόλων κλπ) προκειμένου να αξιολογηθούν ικανότητες και δεξιότητες των υποψηφίων.

Τα πιο πάνω είναι ίσως από τα πιο σημαντικά εργαλεία πρόσληψης που μπορούν αν χρησιμοποιηθούν εύκολα είτε από εσάς είτε από ειδικούς στον τομέα αυτό. Παίρνουμε σαν βάση το γεγονός ότι μια πρόσληψη μπορεί να είναι η έναρξη μιας καλής και ποιοτικής συνεργασίας αν γίνει σωστά και μεθοδικά. Μια λάθος πρόσληψη στοιχίζει και είναι κάτι το οποίο μπορεί να επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα τόσο στην κερδοφορία όσο και στη ψυχολογία των ατόμων μιας εταιρίας. Μιλώντας για προσλήψεις, αν είστε εσείς σήμερα εκείνοι που θα προσλάβετε, δείτε το θετικά! Αξιοποιήστε την πρόσληψη ως μια ευκαιρία για να πάτε πιο ψηλά σαν εταιρία με ικανά άτομα στο δυναμικό σας!

Ασπασία Σιμιλλίδου - Θεοδοσίου
Διευθύντρια Προγραμμάτων