Managing anger in the workplace (Greek)
Διαχείριση θυμού στο εργασιακό περιβάλλονΜπήκατε σπίτι μετά τη δουλειά. Ακόμα νιώθετε τους παλμούς της καρδιάς σας αυξημένους έστω και αν οδηγήσατε περισσότερο από μισή ώρα για να πάτε στο σπίτι. Ούτε η αγαπημένη σας εκπομπή στο ραδιόφωνο δεν κατάφερε να σας ηρεμήσει. Όλα αυτά γιατί στη δουλειά θυμώσατε. Θυμώσατε πολύ έντονα και αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά. Μήπως αυτό το σενάριο ή ίσως παραλλαγή αυτού του σεναρίου σας λέει κάτι; Ο θυμός είναι μια έκρηξη η οποία γίνεται για διάφορους λόγους. Πώς μπορούμε να χειριστούμε την έκρηξη αυτή;
Η διαχείριση θυμού δεν είναι απλή υπόθεση…
Μπορεί να έχετε διαβάσει διάφορα και να προσπαθήσετε να χειριστείτε την κατάσταση αυτή που λέγεται θυμός με διάφορους τρόπους. Ένα είναι το σίγουρο. Υπάρχουν πολλοί τρόποι αλλά δεν δουλεύουν όλοι για όλους το ίδιο.
Καταρχήν θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι ο θυμός δεν είναι κάτι το αφύσικο. Είναι ένα φυσιολογικό ανθρώπινο συναίσθημα. Όταν όμως ξεφύγει από το έλεγχο μας τότε μπορεί να γίνει καταστροφικός με άσχημες συνέπειες στο εργασιακό αλλά και προσωπικό μας περιβάλλον. Μπορεί ο θυμός στον έντονο του βαθμό να αποβεί μοιραίος για τις σχέσεις με τους γύρω μας αλλά και με τον ίδιο μας τον εαυτό.
Τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό;
Καταρχήν βρείτε τις πραγματικές πηγές του θυμού σας. Πολλές φορές πιστεύουμε ότι ξέρουμε ακριβώς με τι θυμώσαμε αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι έτσι. Μπορεί να μας θυμώνει μια κατάσταση, μια συγκεκριμένη πράξη κάποιου ατόμου ή το ίδιο το άτομο. Ο θυμός όμως μπορεί να προέρχεται και από συσσωρευμένο άγχος το οποίο συνήθως οδηγείτε σε θυμό. Αν δηλαδή υπάρχει κάτι στη ζωή σας που σας προκαλεί άγχος τότε μπορεί να έχει ήδη μετατραπεί σε θυμό ο οποίος εκδηλώνεται έντονα. Αν προσπαθείτε να διαχειριστείτε το θυμό χωρίς να έχετε βρει επακριβώς τους παράγοντες που τον προκαλούν τότε είναι το ίδιο με το να προσπαθείτε να δώσετε ίαση σε ένα σύμπτωμα και όχι στην ασθένεια. Όταν βρείτε τις πηγές δουλέψτε πάνω τους.
Αφήστε το θυμός σας να εκδηλωθεί. Κάποιες φορές είναι πιο σοφό να αφήσουμε το θυμό να κάνει τον κύκλο του, να εκδηλωθεί και να καταλαγιάσει. Αν κρατήσουμε μέσα μας το θυμό για μεγάλο χρονικό διάστημα τότε αυτός θα γίνει πιο έντονος και ίσως ξεσπάσει σε μεγαλύτερο βαθμό και σε μη κατάλληλες καταστάσεις ή ανθρώπους. Είναι καλύτερα να εκφραστεί τη στιγμή που τον αισθανόμαστε και μετά όταν θα είμαστε πιο ήρεμοι να προχωρήσουμε στην αξιολόγηση του. Δείτε μια έκφραση θυμού ως την ευκαιρία για να κάνετε αυτό-αξιολόγηση και να βοηθήσετε τον εαυτό σας να αντιδράσει πιο σωστά κάτω από παρόμοιες καταστάσεις.
Συγκεντρωθείτε στα πράγματα τα οποία μπορείτε εσείς να ελέγξετε και μην καταναλώνεστε σ’ εκείνα που δεν μπορείτε. Πολλές φορές θυμώνουμε για διάφορα θέματα για τα οποία εμείς δεν έχουμε τον έλεγχο. Έτσι καταναλώνουμε ενέργεια και θυμώνουμε πιο εύκολα. Αφοσιωθείτε στα πράγματα που μπορείτε να κάνετε κάτι όπως στον εαυτό σας και στην προσωπική σας ανάπτυξη.
Όταν αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση δύσκολη τότε είτε μένουμε και την παλεύουμε είτε τρέχουμε μακριά. Αν αισθάνεστε ότι ο θυμός σας γίνεται πολύ έντονος και ίσως αποβεί καταστροφικός τότε αν είναι δυνατό ξεφύγετε για λίγο από την κατάσταση και επιστρέψτε όταν ηρεμήσετε. Ίσως δείτε τα πράγματα πιο θετικά.
Τελευταία συμβουλή για σήμερα είναι να ηρεμήσετε και να απολαύσετε και τα θετικά αλλά και τα αρνητικά της δουλειάς και της ζωής γενικότερα. Θυμώνετε λιγότερο και ζήσετε καλύτερα και περισσότερο.
Ασπασία Σιμιλλίδου Θεοδοσίου
Διευθύντρια Προγραμμάτων
PeopleAchieve