Monday Syndrome (Greek)
Παρατεταμένο «σύνδρομο της Δευτέρας»; Μήπως κάτι δεν πάει καλά;Το γνωστό σε όλους πλέον «σύνδρομο της Δευτέρας» είναι κάτι που σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι έχουν περάσει. Λίγο το Σαββατοκύριακο, λίγο το ότι ξεκινά δύσκολη εβδομάδα, μπορεί να σας κάνει λιγότερο παραγωγικούς. Αν όμως αυτό συνεχίζεται καθ’ όλη την εβδομάδα, αν νιώθετε ότι οι άνθρωποι γύρω σας δεν παράγουν στο βαθμό που θα μπορούσαν τότε ίσως θα πρέπει να ψάξετε τους λόγους που συμβαίνει αυτό που καμιά φορά μπορεί να μην είναι και τόσο εμφανές. Αν ακόμη είστε τμηματάρχης ή διευθυντής το να βλέπετε ανθρώπου γύρω σας που δεν παράγουν στο μέγιστο ίσως να είναι κάτι που θα πρέπει να σας θορυβήσει.
Τι μπορεί να φταίει;
Αν είχατε παρατεταμένο πονοκέφαλο που δεν περνά με συνηθισμένα παυσίπονα θα πηγαίνατε στο γιατρό να το ψάξετε; Τότε ψάξτε και το τι μπορεί να έχει ρίξει την αποδοτικότητα…
Πολλά πράγματα μπορεί να συνυπάρχουν τα οποία ρίχνουν την αποδοτικότητα. Όσο και αν φαίνεται παράξενο, δεν είναι μόνο οι ιδιοκτήτες που ανησυχούν για το μέλλον της εταιρίας αλλά και το υπόλοιπο προσωπικό. Μήπως αυτό από μόνο του είναι ικανό να ρίξει και την παραγωγικότητα;
Κάτι που δεν αντιλαμβανόμαστε εν μέσω μιας πρόκλησης όπως η σημερινή είναι ότι ξοδεύουμε πολλή χρόνο να ρίχνουμε φταίξιμο για την κατάσταση που επικρατεί στη δουλειά μας και λιγότερο για να βρούμε λύσεις. Αυτό προκαλεί δυσαρέσκεια σε όλους και σίγουρα δε βοηθά στην απόδοση των ατόμων.
Πολλές φορές η έλλειψη κινήτρων είναι κάτι που σταματά τον άνθρωπο από το να είναι παραγωγικός και αυτό επιφέρει όλα τα γνωστά αρνητικά αποτελέσματα.
Αναλάβετε δράση σήμερα!
Το να ανακαλύψετε τι φταίει είναι το πρώτο στάδιο για να διορθωθούν κάποια πράγματα. Αλλά μην κάνετε το γνωστό λάθος που κάνουν πολλοί σήμερα. Το να ρίχνετε φταιξίματα είτε σε υφισταμένους είτε στους υπόλοιπους συναδέλφους δε θα βοηθήσει καθόλου την κατάσταση, αντίθετα θα την επιβαρύνει. Πολλές φορές μπαίνουμε μέσα σε οργανισμούς και ακούμε το συνηθισμένο ‘δε δουλεύετε αρκετά και γι’ αυτό δεν έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα’. Λοιπόν, θα σας πω ότι ούτε διαφωνώ ούτε συμφωνώ. Μπορεί κάποιοι να έχουν χάσει το πάθος και την ενέργεια τους. Εδώ συμφωνώ. Σαν πρώτο βήμα, λοιπόν, ρωτήστε τους αύριο κιόλας τι είναι εκείνο που θα τους δώσει ώθηση για να βρουν ξανά το πάθος και την ενέργεια τους για δουλειά. Αλλά μην το αφήσετε μέχρι εκεί. Συμφωνήστε μαζί τους ποια από εκείνα που θα σας εισηγηθούν θα βάλετε σε εφαρμογή και πάνω απ’ όλα φροντίστε ότι υποσχεθείτε να το κάνετε. Πολύ σημαντικό είναι επίσης όλα όσα σας εισηγούνται αλλά για κάποιους λόγους δε θα μπορέσετε να υλοποιήσετε να εξηγήσετε τους λόγους που σας οδηγούν σε αυτή την απόφαση.
Ο εκφοβισμός ποτέ δε βοήθησε κανένα να δουλέψει καλύτερα. Προσέξτε! Ανάφερα ότι δε βοήθησε κανένα να δουλέψει καλύτερα, περισσότερο, όμως, μπορεί. Αν το μόνο που θέλετε είναι βραχυπρόθεσμα να δουλέψετε σαν ομάδα περισσότερο τότε το να τους εκφοβίσετε ότι αν δεν το κάνουν μπορεί να χάσουν τη δουλειά τους ή να τους μειωθούν ωφελήματα τότε κάντε το. Αν όμως αυτό που θέλετε είναι άνθρωποι οι οποίοι αγαπούν αυτό που κάνουν και παλεύουν για το καλύτερο τότε αποφύγετε αυτή την τακτική. Προτιμήστε να τους βοηθήσετε να βρουν το κίνητρο μέσα τους, δώστε τους πάθος και αυτοπεποίθηση για να δουλέψουν περισσότερο και για καλύτερα αποτελέσματα. Αυτό μπορείτε να το κάνετε αν πρώτα αγαπάτε εσείς οι ίδιοι τη δουλειά σας έστω και αν δεν είστε σε κάποια ηγετική θέση. Μπορείτε να εμπνεύσετε τους συναδέλφους σας, ακόμα γιατί όχι και τους προϊσταμένους σας.
Δείτε τα πράγματα από άλλη οπτική γωνιά. Μην προτρέχετε σε συμπεράσματα όταν κάτι δεν πάει καλά, ψάξτε το και οργανωθείτε για να δώσετε λύσεις. Η επιτυχία είναι στα χέρια σας.
Ασπασία Σιμιλλίδου - Θεοδοσίου
Διευθύντρια Προγραμμάτων
aspasia@peopleachieve.com